`;;牙_鋒* 發表於 26-3-2010 21:13:38

物理 力學 1問 !

書中的其中一條,有d唔明=3=!

題(a)的 v=24.5

但題(b)的u又會等於題(a)的 v, 而題(b)的v為何等於0?

其實我有時分唔清幾時係用u定v, 有咩方法可以分清楚?

[S]【YU】 發表於 27-3-2010 11:08:04

u = initial speed
v = final speed

a) 講緊件野由30m高空 跌到 地面, 所以撞擊地面時既速度係 v
b) 講緊件野撞擊後反彈,反彈前係之前計出黎既速度,因為assume無反彈,所以最後速度set做0.

佢答案其實都錯,因為無考慮到還有gravitation force要抵銷.
F = ma
F - mg= m(v-u)/t
F = mg + m(v-u)/t

[H]pang2245 發表於 30-3-2010 22:50:40

唔好意思,我唔知我觀點有無錯(有錯請講)
t=5ms   即=0.05s
點解b題t=0.005s,而唔係0.05s??
題解係咪錯左??

nomygf 發表於 30-3-2010 23:02:50

1Ms = 1000000s
1ks = 1000
1ms(毫秒) = 1/1000s

神之魂 發表於 3-4-2010 19:24:30

其實個題解咁解係好亂來 淨係公式代數字 冇意思
呢種題應該要咁解
失去勢能=獲得動能
mgh=1/2mv^2
0.4(10)(30)=0.5(0.4)(v^2)
v=24.5

u = initial speed
v = final speed

a) 講緊件野由30m高空 跌到 地面, 所以撞擊地面時既速度係 v
b) 講緊 ...
【YU】 發表於 27-3-2010 11:08 http://www4.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

提樓主多一樣野 你可能唔清楚幾時用v 幾時用 u
其實u=最初速度 v=最後速度
個罐係"墮下" 姐係佢會由0開始跌茖來 所以u=0
撞地之前一刻就係v
相反,罐撞地之後就係上升
咁佢撞完反彈前一刻就係u (最初速度)
升到最高就係末速=v

[S]【YU】 發表於 3-4-2010 19:32:14

難道你認為平均力唔包括物件既地心吸力?

神之魂 發表於 3-4-2010 19:35:33

係已經包括左地心吸力

神之魂 發表於 3-4-2010 19:44:20

DELETED~~~~~~~~

[S]【YU】 發表於 3-4-2010 21:29:34

平均力 = Fnet <~ 你肯定?

神之魂 發表於 3-4-2010 21:59:25

DELETED~~~~~~
頁: [1] 2
查看完整版本: 物理 力學 1問 !