查看: 11965|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

神探伽俐略-容疑者X之獻身 #20轉載明報相關新聞

如果有睇日劇<神探伽俐略>,無論係無線定其他地方睇,都一定覺得好刺激,好緊張,主角演出精彩,同埋劇情緊湊架喇!
呢套劇有別於其他劇集,極少講愛情既野,轉而為查案為主,而且係睇劇既時候可以學到物理公式/現象
係CE/AL課程都有架!

係無線12月21日播SP既時候,電影將於平安夜上映,令觀眾再次投入<伽俐略>!

[table=98%][tr][td][table][tr][td]導演:[/td][td]西谷弘[/td][/tr][tr][td]演員:[/td][td]福山雅治、柴
回復

一套係特別版(今年10月日本播的
一套係電影版(日本上映完無幾耐
特別版講湯川點成為伽俐略
電影版講佢查案
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

宣傳片#1已有
另外,請不要回覆無意義我內容

有冇人放假會去睇?
我搵緊人去
回復 支持 反對

原帖由 mgs2089 於 13-12-2008 18:49 發表
等咗咁耐
就黎上
實在太好

睇雜誌話 湯川同內海 ge 感情
會有所交代
唔知真定假

睇左d雜誌好似冇
P.S:諗住31號前去同fd睇
回復 支持 反對

原帖由 小慧 於 21-12-2008 18:11 發表
希望唔好同電視差唔多..

想有d突破@@

原來你都有睇@@
我地理科班成日傾呢套野

re hugo
我check過,係日文加中文字幕
回復 支持 反對

我係想睇有咩奇案
同睇電視版目的一樣
回復 支持 反對

《神探伽俐略》推理可觀文章日期:2008年12月25日

[table=300]

【明報專訊】我沒有看過《神探伽俐略》電視劇集,單看日本很賣座的電影版,確是可觀的推理鬥智奇案片。使我再度覺得,目前日本流行文化懂得動腦,又有科學知識,往往構思巧妙,這方面華人電影遠遠不及。
《神探伽俐略:容疑者X之獻身》描述天才物理學教授湯川學(福山雅治),協助東京警方追查神秘命案時,與天才數學家(堤真一)鬥法,棋逢敵手而惺惺相惜。妙在一個英俊瀟灑,一個寒酸自閉,跟《死亡筆記》兩個青春高手同樣對比強烈。
不過,此片完全不像《死亡筆記》那麼魔幻化、青春化、漫畫化和奇情動作化,而是拍出細緻實感的正式推理懸疑片,改編東野圭吾原著「伽俐略」小說系列中的得獎長篇小說。對香港年輕影迷來說,這一部以文戲為主,不像《死亡筆記》那麼新奇過癮,但適合推理小說迷捧場。
《容疑者X之獻身》的命案本身很簡單,只是任何社會常見的家庭悲劇,但由於兩個局外的天才介入,就發生數學家故佈疑陣,物理學家破解難題,更重要是引起科學與感情的矛盾,因而複雜曲折起來。
全片其實以人物刻劃為主,顯出兩個天才由於性格與際遇不同,而有雲泥之別。福山雅治演偶像級教授神探,恍似天之驕子,前段示範科學實驗便很神奇。更突出是堤真一演倒霉數學家,今次扮得未老先衰,孤苦零丁,為了義助鄰居一對母女而不惜「獻身」,令人感歎。
兩天才久別重逢,通宵在陋室話舊的情景亦動人。當他倆面臨攤牌之際,一起攀登雪山,成為很迷茫的危險場面。
還有女警探柴
回復 支持 反對

我琴日睇左喇,覺得幾好睇
樓上唔提我我都唔記得四色問題

開頭玩唔知爆咩(我入到去都開始左1分幾鐘
跟住內海問愛係咩
湯川話呢樣野唔合邏輯(全場笑左
跟住話ax^2+bx+c=愛 等既野
幾好笑

跟住好似電視咁播件案少少片段,不過今次你會睇落知道兇手點殺死人,但其實另有內情
中間本應覺得有d悶,但最後原來個結論係因為要有中間果d內容先得,跟住就明點解要有中間果段

套戲有別於電視,除左帶出結論之外,仲帶出一個兩難既問題
畀我都唔知點揀
不過覺得石神+花岡幾慘下
睇完唱歌果度記得唔好走住,幾好聽架,同埋有野睇

成套戲畀夠8.5/10分佢

想知點就去戲院啦
回復 支持 反對

果個用釹炸船果個實驗係點架?
我開頭冇乜睇到
回復 支持 反對

佢係http://hk.youtube.com/watch?v=_49JmSNPYGc
段片開頭果個實驗..

係講話用炸藥咁射架船係唔會咁勁..但係加左釹呢種物質會做成好大爆炸
georgewong2006 發表於 29-12-2008 20:38

得幾秒...我開場入去睇都唔止
回復 支持 反對