打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] (樂古四周年常識問題比賽)

請注意:以下的(6) 所提交的答案,可無限次修改。
改為
(6) 所提交的答案,只能於有效時間內作出無限次修改。
過左  5 分鐘後修改會點處理??

10分鐘以內作答扣20分,15分鐘以內作答扣40分,15分鐘後才作答0分
獎品如下:
基本獎勵:每一分數會轉為樂點(eg:10分=+10樂點)

活動宗旨:
為了增加樂古的學術氣氛,會考專區將舉行問答比賽。
此活動由會考專區主辦,以生活常識問題為主,以鼓勵會員多點探求書本以外的生活智慧,為三三四通識科作好準備。

活動時期:二零零九年七月六日    二零零九年七月十六日
比賽地區:會考專區本帖
參賽資格:所有樂古會員(活動公布後註冊、管理層、超版及會考專區版主除外)
活動幹事:Fantasmaadamstevehallosiumingj32738
比賽模式:比賽有四回會,每回合為期一天。

開放作答形式,無選擇題。

比賽將會限時進行(5分鐘答8條,減低網上搜尋成份)
為了確保限時功能可以有效,有以下措施:
1.
問題將會隱藏,並要以100樂點購買主題,比賽結束會獲發回
(售賣主題的版主會被扣回所得樂點,購買主題但沒參與一概不發還樂點)
2.
活動公布前註冊的會員才可參賽,以免用分身偷看試題
3.
同一IP只可以參賽一次,被發現違規者,將被取消資格,購買主題的樂點將不會被發還,再扣200樂點        

若出現同分,會有決賽,最多複賽兩次

獎品如下:

比賽規則:(1) 參賽者可選擇參與一個、數個或全部回合。
     (2) 每局設有參與獎,每參與一個回合,便會取得20分;
     (3) 以每個回合為小計,每題正確便可獲取20分,錯誤或漏空得0分。
     (4) 所有數字上的答案,除非有特別指示,所有答案均取至整數為準。
     (5) 比賽時必須使用比賽表格,同時亦要以隱蔽(hide)的方式作答,否則可被取消資格。
     (6) 所提交的答案,可無限次修改。
     (7) 如在該回合截止時間過後發現任何被更正、修改、新增的答案,將一概不會評閱。
     (8) 不得將比賽的問題在本壇任何地方發問,如有發現,將被取消資格。
     (9)所有答案均以會考專區版主公布的答案為準。

(10)論壇管理員、超級板主和會考專區版主保留是次活動的最終決定權,參賽者不得異議。

優勝獎勵:所有回合所得的分數將以最高的為優勝者。
     *狀元(冠軍):所得基本獎勵變為5
     *榜眼(亞軍):所得基本獎勵變為4
     *探花(季軍):所得基本獎勵變為3
     *第四至第十名:所得基本獎勵變為2
比賽時間:
*每個回合是以開始日的晚上八時至翌日的晚上為準。

比賽表格

1. [HIDE=99999999999999999999999999999]
  2. ****四周年問題比賽****
  3. 第一題答案:
  4. 第二題答案:
  5. 第三題答案:
  6. 第四題答案:
  7. 第五題答案:
  8. 第六題答案:
  9. 第七題答案:
  10. 第八題答案:
  11. 第九題答案:
  12. 第十題答案:
  13. [/HIDE]
複製代碼

現以此帖作為意見區,歡迎大家提出意見。

回復

我想問 如果我有一個回合答中5題 咁係唔係有 100 + 20 = 120(?)

另外購買主題可以記錄時間 @@ ?
社會敗類 發表於 1-7-2009 16:18

依個問題唔需要擔心 我地有測試過  唔會有咩大問題
回復 支持 反對

38# j32738

但你在第二合開始才改變規則
是不是有點兒對某些過了5分鐘的人不公平呢
因為他們都不知道啦
kin111 發表於 10-7-2009 14:41

唔會架 因為玩第一回合GE人都可以玩第二回合
即係話  第一回合大家都係同一個情況下玩
第二回合都係同一個情況之下玩
回復 支持 反對

其實堆問題係3 4月已經出好晒 加上我返左大陸做野 無睇電視 唔關tvb事

打字問題呢    希望大家唔好忘記 打字技能都係常識之一
我地已經盡量減低影響  比大家用同音字或者拼音黎答

係資訊科技發達ge年代 文字輸入法係一個重要技能  掌握得好 好多方面都有幫助
包括一個遊戲性質ge問題比賽      (係咪玩完之後覺得自己打字未夠叻呢@@ 快d練下啦!!!)
回復 支持 反對

老實說,
我講打字都係賴既~~~~
不過D題目大部分都冇可能識(對於我...)
又例如果條列出2條隊道連接三號幹線,
可能答得1個答唔到第2個又冇分{~~我今日先知俾你陰左要答2個呀呀!~呀!~呀!~~~}
唔使講啦..俾你做幾條識ge ...
tony2006uuu 發表於 20-7-2009 01:09

係咁ge   因為今年岩岩轉新方法  玩計時 無mc
上年係好多人拎到高分 不過你地就要鬥search search死你先拎到分
但係就有預留一堆題目黎分高低手   因為哥d係無咩可能search到
而諗無咩可能search到ge題目    真係好難架大佬@@

今年就諗住減低左search野ge比重   希望d題目  係比哥d
經常留意身邊事物 望到會有好奇心 查找真相 唔係事事只看表面ge會員

可能上年d人拎得太多分 所以我出題目哥陣的確係抱住 為難會員  ge心態去出
38條題目(計埋為左防止同分情況而預留ge總決賽)
由第一條開始  我係2月坐地鐵返學已經開始出    坐地鐵 好奇望一眼  或者熟少少 答案就出現  
3號幹線 有好多條隧道 講兩條唔過份呀@@ 如果比較多外出 去下香港唔同地方 坐車哥陣係留意下 唔難
排球開波唔比攔網  睇下奧運可能都會留意到  個波開到咁低 都無人攔  原因就係唔比攔

我地會黎個賽後檢討   諗下點樣調較個比賽  變成"益街坊"少少
如果下年我仲做緊e個版主    可能我都會有份搞ge

今次大j版主幫我地run晒成個比賽     比d掌聲大j啦
回復 支持 反對

讓我坦白,我很多都在網上找來,只有少部份搵唔到,部份係錯d醒目野
∼>風<∼ 發表於 26-7-2009 20:51

都話啦  要出一條題目係search唔到ge  係好難架
因為我地網上資訊太多太發達啦

5分鐘答8條真係一d都唔過份架   同埋我一早預左係有人search  只係唔想完全係鬥search
回復 支持 反對