樂古Nakuz

標題: 新手影相 長洲之旅 [打印本頁]

作者: 蕃•茄•仔    時間: 14-5-2008 23:26
標題: 新手影相 長洲之旅
自己對dc毫無認識
買在部f100fd去長洲影(當然唔係為去長洲而買)
唔知點解影完事後睇番有好多相都係因為對焦唔到
同埋始終自己成日手震
特別遠野,同埋好多都好暗,都用在ev+1/3了
所以都唔敢拎d唔清楚既相上黎比大家睇
又覺得自己影野太個平,,點樣改善下呢?
由f100fd所影下的相片

作者: 九流    時間: 14-5-2008 23:50
唔夠光係正常喎~例如沙灘果張~明顯係有少少under左~
一般而言~dc仔應該會係全畫面測光,即係會根據整個畫面的光暗分佈來決定快門與光圈,在一情況下,均不會有太嚴重的under或over的情況,但有些情況~明明相機顯示正常曝,但最後都會under或over的情況~
例如影維港夜景或演唱會~如果用正常曝,一定會出現over的情況,原因是畫面的大部份是黑暗,而在全畫面測光的情況下,會被測為唔夠光,於是把快門變慢,變成整體夠光,誰知這情況下,使主體反而變成over~或整張夜景相讓人覺得影得太光,天空不夠黑等。於是,在這情況下,我們應把ev降低0.7級至1級左右~這時,相片的主體反而會有正常曝光的拍攝而不會over
另一個情況,就是畫面有太多反光的東西,而使拍攝後的照片變得under,原因是相片含有太多反射光線的事物,讓測光系統誤會現場極光,於是調節至正常曝光數值,於是便出現under的情況~例如沙灘環境、雪地,有大片天空等,均會容易出現此情況~在這情況下,反而會調高ev值,一般是一級左右,因應不同情況再作加減~
作者: 蕃•茄•仔    時間: 15-5-2008 00:02
多謝你的指導
識是陽光較充足都會令快門快d啦可- -?
其實真係快門唔夠我會手震得好利害...
如果真係夜晚影相唔夠光,咁有冇計仔可以令快門快少少?
同埋普通夜晚例如影維港咁,,,大約用ev幾多比較好
有時又覺得太光冇在果種feel
有時又覺得太暗咩都睇唔到
作者: 九流    時間: 15-5-2008 10:22
現時你的相片出現較暗的情況~正正就是由於陽光足夠加上太多反光物,使快門變得太快,而沒有足夠時間"入光"。

至於夜景~每部機也不同,建議多作嘗試~我自己一般會用iso200,而ev多數會調較至-0.7ev~-1.3ev,因應情況而定~
作者: 蕃•茄•仔    時間: 15-5-2008 10:50
如果夜景用iso200
而我部機係以1/3一格一格調節的
如果以你所說調節得咁低
咁影出黎未好暗睇唔清楚??
有空既話我想睇你影既夜景@o@
作者: 九流    時間: 15-5-2008 14:07
選用低iso原因有兩個
第一:減低相機的感光能力,把夜空的光害因素減少,使天空部份能夠黑
第二:減低nosie,高iso會有nosie外,在長時間曝光的情況下,亦會有nosie的出現,所以建議盡量使用低iso

exposuretime曝光時間2.5 sec
fnumber光圈(F)值f 9
exposureprogram曝光程序Aperature Priority
isospeedratingsISO值(感光度)200
datetimeoriginal原始成像時間2006:07:31 20:07:27
datetimedigitized相機存檔時間2006:07:31 20:07:27
exposurebiasvalue曝光偏移Ev(APEX)-0.7 EV

作者: 蕃•茄•仔    時間: 15-5-2008 17:40
但dc ev咁低會唔會好似你地d dslr影得咁好哦- -
成日都係影完係mon睇會好靚,,但係電腦睇番先知道張相唔掂
點解你唔用iso100既@o@?
唔係應該更加正咩
iso100同iso200應該感光應該差唔多?
作者: 邪惡的小老鼠    時間: 15-5-2008 18:04
其實你想帶出咩主題??~___~
作者: 蕃•茄•仔    時間: 15-5-2008 20:47
冇嫁
周圍影之麻
二日一夜唔通專登設定一個主題去影相咩- -
作者: 九流    時間: 16-5-2008 12:07
唔用iso100的原因是......我部相機最低iso只有200
影夜景~一定要用腳架~不過由於dc仔輕,而我估你都唔會用我地果d大腳,所以就算用腳,都好易會郁,所以建議你不要曝光時間長過一秒~
作者: 蕃•茄•仔    時間: 16-5-2008 22:37
部機又會咁得意既
同埋部f100fd下面個腳架位係用膠造
聽人講都會好易整損
我都插過一次就有少少花了
所以我都驚
同埋我覺得部相機重d會冇咁手震的
咁識是ev較正定負好
作者: 九流    時間: 19-5-2008 09:56
正負ev~係要睇四周環境架~
作者: 蕃•茄•仔    時間: 20-5-2008 21:32
咁幾時要用正同負??
作者: 九流    時間: 21-5-2008 10:55
一般而言~
如果主體係較四周環境暗~會加ev
如果主題較四周環境光~會減ev

當然這是基本的方法~仲有好多技巧可用,而令相片更佳~
作者: lamch2005    時間: 21-5-2008 22:49
-口-...都唔錯丫...樓主再接再泥
作者: 龍之心    時間: 22-5-2008 00:13
嘩...D細佬仔好得意><
作者: 蕃•茄•仔    時間: 27-5-2008 22:51
標題: 回復 16# 的帖子
女黎嫁[[m81]]
作者: kElvIN~    時間: 15-6-2008 15:49
張日落影得好好....
作者: 蕃•茄•仔    時間: 20-6-2008 01:36
我想講係日出黎的- -
作者: 九流    時間: 23-6-2008 11:41
hahahaha~日萿同日出~其實好難分架~
作者: 蕃•茄•仔    時間: 24-6-2008 13:14
果次訓唔著,,,玩到2點幾訓到好似4點左右記得日出啵...反正訓唔著就係到呆
作者: 99321    時間: 24-6-2008 17:13
以dc 黎講算係咁 , 但要留意張相o既光度

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www3.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2