樂古Nakuz

標題: 私ser proposal已post,希望大家支持!Gameone,玩家請入! [打印本頁]

作者: henry9207    時間: 30-4-2015 20:04
標題: 私ser proposal已post,希望大家支持!Gameone,玩家請入!

大家決定砌ser定租ser
現時唔知邊度有game ser租(大部份都係企業級,一個月都幾貴下,我地只不過係有幾百人圍內打sd)
所以我諗住砌(要學)
Server規格我可以去hkepc問
當然,hkepc係解決難題既好去處~(No.1電腦forum)
砌完ser,我會搵多幾個人黎管理(遠端control)
我會聽你地意見先做野,雖然我玩sd onon99咁
係呢度,如果g1見到我講既野,希望你地唔好汁左就掉曬D資料,patch,留返比我地玩
sd都有7年了,對唔少高達迷黎講都有D唔捨得,但希望你地可以高抬貴手,放過sd一馬
國服都可以唔汁,我地為何不能自己出錢出力搞私ser?
係,無錯,我要大家support先得,想玩就要齊心.
以前我地鬧g1不是不是,但已經成了過去,
G1,我地都知道你地再無心維持隻game,
既然我有心令隻game維持下去,可否比機會我?

~~~~~~~~~~~~~~

以上係我既proposal,至於sd會點,命運仍掌握在g1手上,希望大家禁下"支持"!
作者: kakit310    時間: 30-4-2015 20:49
支持,但可惜我幫唔到手
作者: henry9207    時間: 30-4-2015 21:15
回復 2# kakit310

thx,我諗韓國果邊應該唔會放棄將會推出既新機,會唔會有其他途徑比其他人?我好想知T_T
作者: billson    時間: 30-4-2015 21:57

就算租到SER,最大的問題係SD己經無人玩了
値得出$出力為左一隻不足百人玩的online game?
要玩的都去國服,好好珍惜剩下的時間吧, 有完結才會成為經典!
不過如果有私 服,我一定會玩
作者: 199833    時間: 1-5-2015 22:59
得番咁少人玩, 一人要比番幾錢先租到?
作者: henry9207    時間: 2-5-2015 09:46

回復 4# billson
thx for support XD

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
其實租SER要似乎大家既意願,如果佢租ser係以年計,咁就要籌多D,如果係月計,咁可以做一個平台比大家"入點"
當然可以一出新野就"入點"啦(唔驚因為只for比個server既charge),而出新野要點出,呢個要人地教orz
server 一定係24小時既....g1放棄隻game,佢會唔會同我地班玩家合作搞呢D野呢?(G1唔駛出錢,只係技術援助)
聽講有公司專做呢D野(幫人維護,更新)
就係咁~thx for support guys
作者: henry9207    時間: 2-5-2015 09:51
我係參考緊battlefield4既租ser方式^^
作者: UIOPRT    時間: 2-5-2015 11:52
回復 7# henry9207

好啊, 我十卜你
作者: henry9207    時間: 2-5-2015 13:38
回復 8# UIOPRT

thx for support
作者: henry9207    時間: 2-5-2015 14:16
http://www.communilink.net/p1-big5-home.html
邊個知SD要用邊款好
作者: bevisyin    時間: 2-5-2015 16:51
問題G1幫手先算啦

不過真係做到 每人每月拎10蚊出租SER應該夠錢
作者: UIOPRT    時間: 2-5-2015 17:14
不如你去wtapp入[SD集體回億]e個群一切傾
作者: henry9207    時間: 2-5-2015 19:07
集思廣益,請大家留下聯絡方法
LINE:
WTSAPP:
QQ:
作者: henry9207    時間: 2-5-2015 19:34
睇完我自己寫既野,好唔pro,但有心就得啦!
作者: my92149    時間: 2-5-2015 21:23
有heart(Y)
支持童年回憶
作者: akb4876    時間: 2-5-2015 21:25
support
作者: henry9207    時間: 2-5-2015 21:54
ser:https://www.udomain.hk/hosting/hongkong/
作者: 鰐島亞紀人    時間: 2-5-2015 22:40
咩都唔識
花生等server
作者: o19042    時間: 3-5-2015 11:22
加油啦
作者: 紅蓮乂螺巖    時間: 3-5-2015 18:39
之前都有sdc  服,無乜人玩
作者: henry9207    時間: 3-5-2015 23:29
回復 21# 紅蓮乂螺巖

邊隻?點整
作者: croco3991    時間: 4-5-2015 07:29
support
作者: wilsonngai    時間: 4-5-2015 11:55
回復  紅蓮乂螺巖

邊隻?點整
henry9207 發表於 3-5-2015 23:29

好似係日本人開架...好似
作者: 紅蓮乂螺巖    時間: 4-5-2015 14:58
回復  紅蓮乂螺巖

邊隻?點整
henry9207 發表於 3-5-2015 23:29

你上網自己搵 汁左啦920SD,又5係我開 我點知點整
就算有都5會玩
除左一開波乜機都有
同埋好易汁,玩黎都白費心機喇
作者: devilc    時間: 4-5-2015 16:59
我想講 如果bandai要攞俾版權嘅話 根本就唔會俾你開到私ser

如果係俾開 韓服就唔使執啦……

by the way, your plan i like it!!!
作者: henry9207    時間: 4-5-2015 17:03
依加等緊公告,國服港服都有留意
作者: b.for.bird    時間: 4-5-2015 18:47
所有事 其實都係講緊 $
版權費
作者: devilc    時間: 4-5-2015 18:58
bandai就係知sd1有錢搵  先用版權大絕一野ko韓服   再壟斷市場~~~
作者: 〝小趙﹏*    時間: 4-5-2015 21:23
你有冇諗過點先拎到SD個gam既software返黎?
作者: devilc    時間: 4-5-2015 22:01
同韓服申請攞 backup data ser. 就可以~~
作者: smith飛船    時間: 5-5-2015 13:10
雖然無玩近兩年,但我都支持
作者: xmcpnk19    時間: 5-5-2015 14:09
每年定期開幾個月, 當懷念吓都好, 長期開始終小人
作者: henry9207    時間: 5-5-2015 15:21
版權有好多個零,客戶端我諗都要靠人地放出黎先得。。。。
作者: eriko852    時間: 5-5-2015 20:24
支持支持支持支持,我在SD裡認識了幾個戰友,一直都有聯絡,大家都想玩返SD
作者: henry9207    時間: 5-5-2015 20:37
回復 31# devilc

backup data ser?
作者: ninksicro    時間: 5-5-2015 21:14
我都想日後可以繼續支持SD
作者: 小恨恨    時間: 5-5-2015 22:05
咁低能既野你都諗得出 真係笑撚左
作者: icummicu    時間: 6-5-2015 00:02
支持
作者: 蓮の剎那    時間: 6-5-2015 00:26
咁低能既野你都諗得出 真係笑撚左
小恨恨 發表於 5-5-2015 22:05

既然你覺得個提案"低能", 意思閣下另有高見拉

不妨說出來,讓貼主和大家開下眼界

看看你的提案又有多"高能"
作者: jack0608hk    時間: 6-5-2015 12:12
回復 1# henry9207

砌ser定租ser事小
    最大問題係主程式,GM端,資料庫
正常G1 係唔會比資料庫BACKUP 出來
空既資料庫如果有都已經奇蹟(除非員工流出)

主程式
主程式,GM端,資料庫等等Config
成功開通內聯.可以自己玩

客戶端
修改客戶端,對應自己 Server
開始WEB註冊?

版權問題
私SER 除時上身 仲要夾錢開.姐係有利益

當中仲有好多問題要有一定PROGRAMING能力先解決到, 唔係買本書睇2下個D

就算G1 成套程式比你..有齊DATE backup 都未必SET 得起個Server

有心既,可以試下其他GAME 既 懶人包 RO 個D.
了解左私SER基本運作先
作者: henry9207    時間: 6-5-2015 15:19
回復 38# 小恨恨

無既,要整好多野,同埋好多野要問。
可能唔少人覺得呢個方法唔work,但只要一步一步咁去做,無話做唔到既(懶人包?我無的)
呢個idea我係見有人提出我先想去搞(老實講我唔知有啲咁既野),cilent係現在為止最麻煩既問題,請問你有無意見提出?大家一齊傾。
作者: henry9207    時間: 6-5-2015 15:23
回復 41# jack0608hk

最後果點我會去睇睇,其他我全部有考慮,thank you
作者: henry9207    時間: 6-5-2015 15:37
大家,我想你地清楚明白以下呢點:
server營運方面點都會有charge,我明白大家會顧慮啲咩
我向大家諮詢營運方面既意見
1:每月要有資金去應付租金
2:用什麼方法集資?
3:如何回饋玩家
4:管理
5:活動
作者: 〝小趙﹏*    時間: 6-5-2015 17:40
我睇到就唔樂觀
當然
有決心係好事
但有唔小問題要解決
作者: o19042    時間: 6-5-2015 18:47
我睇到就唔樂觀
當然
有決心係好事
但有唔小問題要解決
〝小趙﹏* 發表於 6-5-2015 17:40

食花生啦你zZ
作者: 工口仔    時間: 6-5-2015 19:30
我決定一蚊都唔比,呃Ser玩
作者: devilc    時間: 8-5-2015 18:41
回復 36# henry9207

除左主ser  重有一個備份ser…   個個服都有的
作者: 藤星    時間: 8-5-2015 22:57
五年後多人想回味一下,而到時樓主刨熟左Game營運,咁就有機會事成啦。
作者: 〝小趙﹏*    時間: 8-5-2015 23:03
食花生啦你zZ
o19042 發表於 6-5-2015 18:47

唔識食
sorry
作者: dragoonkwok    時間: 9-5-2015 00:10
平平地租個私伺玩sd可能會快過中港代理個神服

作者: ericlf2007    時間: 9-5-2015 23:39
五年後多人想回味一下,而到時樓主刨熟左Game營運,咁就有機會事成啦。 ...
藤星 發表於 8-5-2015 22:57

正解,依家除左韓服確定左即將關服,其他Ser都依然繼續運作(不過冇晒更新)仲有起步最慢既美服,所以可以玩到SD途徑依然大把,你開屍服亦免不了比其他代理趁機圍攻。所以現階段我睇唔到SD屍服任何既存在價值.....

但過三、五、七年後,其他代理ser又摺埋晒,可能先到開屍服既最好時機(當然前提你要拎到乜乜端乜乜檔,又熟悉programing,呢方面我就幫你唔到鳥)之後直接將個Server設係大陸,隻Game又舊,版權?Who fuxking care?何況山高皇帝遠,真係要告都奈你唔何!

乾脆將SD 呢只Game restart,由最初得幾部扭蛋機既狀態重新黎過,唔好搞一開波全機體,一黎你冇野可以再更新,二黎較舊既機體只會好似依家SD咁,比新機砌到失去晒玩味性。Restart理由其實好簡單,就係令新玩家同舊玩家都能夠重新體驗SD高達呢隻遊戲既樂趣,而唔係一入Ser就已經狗沖去合晒依家最新最廚果幾部出黎,之後玩兩玩就玩厭。其實依家好多屍服都好短視,只要你比得起錢,一開波就全套橙字頂裝神獸樣樣齊,貢嘰咩?仲有遊戲性咩?隻Game好快再次玩完啦。真正好既屍服,唔係有錢大晒,SER主必須有自己既原則,清楚幾時更新乜乜幾時更新物物,遊戲既平衡性一定要捉得準。

賺錢方面,不幸扭就真係唔好再出,新機一部份就直接比錢買,另一部份就必須打天梯搶排名 & 會戰獎品拎,但唔好忘本,G幣設計圖最多隔1~2月就要放商城,又可以學下韓服咁,商城道具大部份都用G買得到,只要你肯嚴捉BD狗、刷任掛狗,賣G幣絕對有賺頭
天梯必須每期更新都開賽(等如日日都有比賽,要維持娛樂性好重要,配合新機體做獎品,我唔信吸引唔到玩家日日上線搏殺)

排名方面可以參考咁:

500名以內
陸戰型吉姆(光束步槍裝備) + 5000G

300名以內
陸戰型吉姆(光束步槍裝備) + 格魯古古(光薙刀) + 1萬G

100名以內
陸戰型吉姆(光束步槍裝備) + 格魯古古(光薙刀) + 京寶梵 + 3萬G

50名以內
陸戰型吉姆(光束步槍裝備) + 格魯古古(光薙刀) + 京寶梵 +鐵球K型 + 5萬G

20名以內
陸戰型吉姆(光束步槍裝備) + 格魯古古(光薙刀) + 京寶梵 +鐵球K型 +  阿普撒拉斯II + 10萬G

5名以內
陸戰型吉姆(光束步槍裝備) + 格魯古古(光薙刀) + 京寶梵 +鐵球K型 +  阿普撒拉斯II + 決鬥高達突擊裝甲型 + 20萬G

[當然每期都可以唔同]

一定好過依家上線,日任都懶得解,又無所事事on99打死亡。

咁既營運方式,我相信SD可以再戰十年:3 (十年太多?五年得掛)

到時我一定玩番(真心)

比錢玩絕對唔係問題,講真用錢就買到回憶,出到社會先知係幾咁值得   

(字海一篇,相信亦係我最後一篇SD長文,肯耐心睇完就送金坷垃一斤比你)
作者: billson    時間: 9-5-2015 23:50
正解,依家除左韓服確定左即將關服,其他Ser都依然繼續運作(不過冇晒更新)仲有起步最慢既美服,所以可 ...
ericlf2007 發表於 9-5-2015 23:39

金坷垃好處都有啥? 誰說對了就給他
http://share.acg.tv/flash.swf?aid=2095662&page=1
作者: ericlf2007    時間: 10-5-2015 01:00
金坷垃好處都有啥? 誰說對了就給他
billson 發表於 9-5-2015 23:50

作者: o19042    時間: 10-5-2015 02:50
正解,依家除左韓服確定左即將關服,其他Ser都依然繼續運作(不過冇晒更新)仲有起步最慢既美服,所以可 ...

可惜出到社會都唔知仲有幾多時間可以玩..
作者: ericlf2007    時間: 10-5-2015 03:18
可惜出到社會都唔知仲有幾多時間可以玩..
o19042 發表於 10-5-2015 02:50

咁改成   退休時發現可以玩番SD,
然後係電腦旁同你個乖孫講,係男人就開渣古!

係咪好浪漫。・゚・(つд`゚)・゚・

題外話:我覺得呢7年磨練番黎既SD技術,雖然係完全冇撚用,但已經變成左靈魂既一部份,永不分離(≧∀≦)ゞ
作者: o19042    時間: 10-5-2015 12:39
咁改成   退休時發現可以玩番SD,
然後係電腦旁同你個乖孫講,係男人就開渣古!

係咪好浪漫。・゚・(つ ...
ericlf2007 發表於 10-5-2015 03:18

乜香港有得退休架咩:shutup:
作者: 工口仔    時間: 10-5-2015 13:04
乜香港有得退休架咩
o19042 發表於 10-5-2015 12:39

笑出聲:lol:

老實講...同個仔個孫講SD真係唔覺得浪漫...講下高達都話ok浪漫 講OLG就好...
作者: ericlf2007    時間: 10-5-2015 14:36
乜香港有得退休架咩
o19042 發表於 10-5-2015 12:39

有錢自然有得退
作者: ericlf2007    時間: 10-5-2015 14:41
笑出聲

老實講...同個仔個孫講SD真係唔覺得浪漫...講下高達都話ok浪漫 講OLG就好... ...
工口仔 發表於 10-5-2015 13:04

齋講高達佢分分鐘識條春咩,有遊戲配合都唔同得多:3
作者: yiuee1316    時間: 12-5-2015 11:48
入了...........
作者: SDON狗仔    時間: 23-5-2015 21:33
我支持你個KAI袋係到燒你老豆老母$$$
作者: 聶羅阿瑪特    時間: 23-5-2015 23:07
會唔會涉汲版權問題呢==?
作者: mklhmaverick    時間: 3-6-2015 00:45
support u
作者: hoyee108    時間: 3-6-2015 01:43
:)支持你
作者: 雷臣    時間: 15-6-2015 12:31

租個伺服器好平, 或者叫做唔貴, 有大陸的, 有香港的, 有美國的, 當然深圳的不錯, 價位也不算偏高, 有需要的我可以介紹, 如果真係大家落實下來又有人去管理, 我幫手夾些少錢也不是問題

雖然冇爬文, 但開一隻GAME【內容已被過濾(P01)】需1位朋友既要識電腦又要有晒隻GAME所有既DATA先得, 如果做得到先講開SER....

PS: 好耐好耐冇上來了. 即使知道香港SD就執都冇上來, 一來沒時間, 二來興趣對比當年減弱了不少, 所以看到還有不少當年的戰友略感奇怪和感動...
作者: 工口仔    時間: 15-6-2015 15:33
租個伺服器好平, 或者叫做唔貴, 有大陸的, 有香港的, 有美國的, 當然深圳的不錯, 價位也不算偏高, 有需 ...
雷臣 發表於 15-6-2015 12:31

家陣望返你個簽名...唔知GameOne隻比賽設備有冇改善呢?
作者: flydargon(uo)    時間: 17-6-2015 10:09
+卜     千里之行,始於足下,   一開始攪落去就自自然然攪得好架喇~~~
作者: henry9207    時間: 17-6-2015 17:40
回復 67# flydargon(uo)

只怕所有野要重新黎過啊~
作者: anpanman10    時間: 18-6-2015 10:36
請問粗略估計, 每月總共用幾多錢?
作者: henry9207    時間: 18-6-2015 12:16
回復 69# anpanman10

租既話有service charge,hardware charge,暫時未知
作者: mod152    時間: 18-6-2015 15:44
支持
作者: ivantszwai    時間: 6-7-2015 18:27
我深信廣大的玩家也希望在港服倒閉後亦能夠玩得到SD高達,我希望你能說到做到,成立 私 服,而非光說而不做,雖然幫不到你任何忙,但支持你!
作者: henry9207    時間: 6-7-2015 19:24
回復 72# ivantszwai

重新玩過,樂趣多
作者: 夢矓    時間: 6-7-2015 19:54
我都想有【內容已被過濾(P01)】,但版權問題......
除非有強國OR其他國家高手破解啦
唔係G1應該唔會理
作者: hugoka    時間: 6-7-2015 20:02
記得唔好比大家狗入
作者: adrwon    時間: 6-7-2015 22:13

server唔係問題,我可以免費比個server出來你地開私server, 但係唔知版權問題比唔比私家經營
作者: dennistoys    時間: 6-7-2015 23:45
回復 76# adrwon

如果係應該會幾正btw 支持樓主
作者: chingyu0703    時間: 7-7-2015 14:56
版權問題將D名同模式改下就過到骨
作者: kahowind    時間: 26-7-2015 02:18
樓主想法好好,雖然我完全不明白如何ONLINE GAME運作,但係感覺有太多問題要解決!
技術問題的話都可以有得解決!
但係現實同想像點都會有出入
1.如何可以收支平衡?
2.如何尋找相關技術人士自願性義工地維持運作?
3.管理者是否有多餘時間處理一切有關遊戲的問題?

就以上其中一點已經足夠影響【內容已被過濾(P01)】既運作

我的意見:既然都將會成為過去,回憶一下就好了,為何你們不召集志同道合去另一個遊戲世界呢?

鬼屋夜行    鷹
作者: kcshining    時間: 27-7-2015 22:20
server  唔難搞,要維護都唔難
因為你就算攞到成個sd 既server side program,佢都唔會再有任何更新
所以唔駛擔心會hand 機....只要有人定期backup, 重新開機下已經ok...

但重點係...gameone唔會俾個program你囉
正如之前既人講既一樣...版權問題,唔到gameone話事
作者: 033124    時間: 29-7-2015 05:34
雖然唔知做唔做到.但會我支持

作者: 格鬥戰士    時間: 30-7-2015 23:13

"係呢度,如果g1見到我講既野,希望你地唔好汁左就掉曬D資料,patch,留返比我地玩"

據我所知隻game絕大部分既data都係store係自己部腦度, (機model, 界面, 音效 etc)
佢地server應該主要用黎分配扭蛋, 商城買野, 同埋提供對戰用途等等,
而你初步應該要諗下點樣運用我地client side有既野黎寫番個類似既server side system.....
...我講出黎都好似廢up咁, 冇野了
作者: asdwkh    時間: 31-7-2015 11:07
100%支持SD高達 一隻咁好玩既Game就咁就消失太可惜
作者: tale123    時間: 31-7-2015 20:38
我支持但係如果G1 5理咁點
作者: wmt112376    時間: 16-8-2015 23:44
宜家搞成點
作者: henry9207    時間: 17-8-2015 20:01
回復 85# wmt112376

版權
作者: nicktsh    時間: 30-8-2015 15:48
好想好想重回SD... 希望有私xxx服xxx可以玩

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www3.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2