打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 週五派對第二彈:雙插火車頭登場–一人一句組裝/改機心得

我認為陸戰機up Lv之後,最好用cost+在小段跳,

因為小段跳可以輕易避炮,彈

試過陸戰機+小段跳衝去打,

被3個炮打,

只係扣左一半血,

最好係青蛙or鹽龜+小段跳

因為青蛙,鹽龜體型細,唔容易中彈

+小段跳好容易避炮,彈

(本人係新手,唔好打我=,=')
回復 支持 反對

我知了 你就係gm

好啦講講我既改做心得先(我還是新手)

國戰方面

陸機既話

你d刀好神先好玩雙刀 唔係個人覺得你都係玩雙炮好d@@

雙炮的話 最好就用火箭炮 加多一個盾 如果你想多d炮

可以玩埋一個會射榴彈的頭(ps:係2千6uc的陸機來的 買完再折落黎)

炮機方面

最好就高火力最好 唔洗理個cost

個人覺得破壞者最好了

裝以最高的火力 只要唔超過佢所要求既cost內都裝得

最好就咁裝法

因為本人不沖的 兩個榴彈炮AMJ就不錯了

一個雙導彈發射器 可自動狙擊他人

另外一個火箭烍手腕用來防身之用@@

空機方面

因為本人唔係玩空機

所以唔係幾識點講好@@

但係最好就跟隊友 因為空機見炮機 必被秒殺!

配一些大型火力槍(步槍)就最好了

同時飛得多唔多 都係一個問題

個人覺得最好劍鳥 一買番黎 個頭就有主武

任務方面

最好就小型機

多血小cost

以最低cost換最大火力

探索就同國戰一樣!

自己角色名稱

菊爆爆米花
回復 支持 反對

to公主︰第29+30個回複答非所問…
也就是這位會員的回覆︰ngankaiho
回復 支持 反對

(老子以下推薦給新手用~.~)
如果用破壞者既新手武器就應該上 2把雙向 手就用邊界am 不過如果仲有戰鬥力,可以再放上一個流彈肩,本人講完了-0-
回復 支持 反對

角色名稱:road

強化方法:
(1)強化格數
白字為0個,藍字為1個,綠字2個,紅字3個
(2)強化地點
地下區域的煉化爐
(3)素材
國戰、任務、搜索皆有,尤其推薦搜索
附註一提,煉化爐對面的空娘,給予不需要零件可得PTS點數,可以再次跟他交易缺少的素材
(4)強化
每次強化並不代表100%的成功,失敗的時候會損壞1個插糟,可到商店買金or銀防護器防止損壞
順便一提,cost值尤其重要,就算是神兵利器,不能用也只是廢鐵

組裝方法:
玩遊戲就是要盡興,沒有絕對的組裝方法

(1)體型
S 能裝 SS、S、M的零件
M 能裝S、M、L的零件
L 能裝M、L、LL的零件
(2)機種
陸機:S體型
首重wlk
建議打法:
短距跳躍,技術不好射不到都有擾敵的作用,重點就是要活下去
高速移動,配合隱藏系統卡片,專門搞偷襲,被發現就閃,敵人強就閃,有機會就給他一擊
武器選擇:
手碗火箭炮,入門好武器,大家都適用
重型衝鋒槍,打重型機甲也是一把罩
陸機:M、L體型
首重STR
建議打法:裝個盾,勇敢往前衝,不要走中路,以免成標靶,砍下去就對了
空機:首重fly
建議打法:飛高高,選用彈速快的武器,盡量勇敢靠近敵人頭上,不要戀戰,快不能飛就閃
武器選擇:
激光手碗,入門好武器,大家都適用
雙重衝擊砲,S型路機殺手
砲機:
首重tec與tgh,破壞者是入門選擇
建議打法:射程是你最大優勢
武器選擇:
導彈發射器與雙向導彈,射程最高的武器,沒人敢接近你
泰坦火箭炮,秒殺S機的好幫手

回復 支持 反對

外貌與實力兼備A_A

ID:吉吉
回復 支持 反對

角色名稱:薨

改機心得...嗯...要諗諗

對觀賞機體沒研究,都係講國戰算

組國戰機重要有3點

1~睇機體COST做人,但不要盲目信任武器既COST
國戰機最重要係用最低既COST,砌出最強戰力既機體
盲目增加COST係一D唔重要既地方,就係一種浪費
今次更新之後,多O左好多新機,新武器
但係我睇完一D人既改裝,就發笑了
有人幫破壞者裝多一個導彈桶,拎去打國戰,外型唔好樣之餘,又加大O左個SIZE,因為高O左,變得更容易食彈
而導彈桶係副武,同破壞者既BD重疊了,副武又不能全射,基本上就冇咩用
破壞者BD本身有120彈,要係死之先用完都幾有難度,令到導彈桶完全冇存在價值
P.S.破壞者正式名稱應該係破壞女使者,GM改改吧

其次,武器既COST唔一定等於佢既戰力價值
以LL武器泰坦火箭炮為例,COST高達200,單發攻擊力有40,可惜-4WLK,FLY,又少彈
而L炮機,減完4WLK,FLY之後,移動能力大減,一旦俾陸戰機屈近,根本就唔洗走
反而低一級既巨型火箭炮戰力價值更高,不但COST少80,彈藥也多50,只是攻擊低4
泰坦火箭炮火力:40X80=3200
巨型火箭炮火力:36X130=4680
高下立見

2~簡潔有力
一如以上既COST論,多餘武裝只係浪費COST
個人建議,主武器不要多於3樣,副武1~2樣就足夠
機體部件包含武器的話,COST比一般部件高
如果用唔到,就不如用其他部件黎代替,目標減低COST
以劍烏為例,HD附加既機槍攻擊力極低得3= =我見過最低既
非常多餘,即使全射也加不了多少攻擊力,強烈建議換其他HD
以上係簡潔,咁要點先係有力
有力就係武器組合配搭
主武器,盡量簡射程,射擊頻率接近既黎組合,全射火力效果更佳
雙副武器(近身),連擊數多既放右手,單擊高攻擊力既放左手
因為系統設定一出場副武為右手持有既
咁放的話,連擊數多既副武打完後,可以接一下另一隻手持有既副武,總攻擊力比較高

3.清晰定位,特化組裝
武器,機體愈來愈多,一機通殺既情況愈來愈少
分工合作更重要,特化型機體係配合上更有用
清晰定位自己係咩崗位,簡合適既零件
務求完全發揮戰鬥崗位的能力
做吸引火力,就應該係機體TGH,盾,同血下手
做專打空機,就應該裝爆發系武器,增加殺傷力
回復 支持 反對

先謝謝大家的分享~

好了, 得獎名單已經有了, 有部分得獎玩家沒有提供你的角色名稱
獎品將會在星期四(21/1)前發送
我會pm你, 請你把角色名稱給我
(下次沒有角色名稱的就沒有獎品囉~)

還有有些玩家只是copy&paste....又或是用工具把日文譯成中文...@@
希望大家要寫一些個人心得

加油喔~~~
回復 支持 反對

GM有好多都系答非所問既…唔通你比左佢地?
真正有答既得25個
請問有邊20位有獎?
可否公報得獎名單?
回復 支持 反對

我有呀
回復 支持 反對