查看: 7350|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] [原創]pvp騎領––技能點法、連技、放技(位)(已更新連段)

(連技片段在六樓,指法下面)
原創騎領技能點法、連技、放技(位)
希望大家多多支持
小弟暫時更新唔倒艾光
片段錄唔倒
上番之後必定後補片段(屆時還需版主幫我錄一下:handshake)

先來一下自我介紹
game名:非常膠的人:handshake(騎領)
暫時只有玩呢隻

要入正題了----------------( 以下技能數字均以5lv計算,技能傷害數字、hits數,取於http://www.phototalks.idv.tw/flex/elskill/# )

在技能方面
passive初魔防、初物攻、初物防
唔點初魔攻既原因,係因為只有烈焰斬、真烈焰斬、致命螺旋先有計算魔攻
(真)烈焰斬:點呢招主要係幫大家前期打王
有人可能問,(真)烈計魔攻,前期打王點左初魔攻唔係有幫助咩?
解釋如下:
我同nakuz版主––想點呀屮,歷時不到1分鐘既試鍊
係屮4000物攻、小弟1200物防既情況下,佢果把豆腐武(我仲低攻,冇資格話人)附加1級中腕修練,成功係小弟身上扣多3傷害。
而初魔攻點滿5點以後+魔攻75。在此情況下,100%真烈焰斬相差7~8左右的傷害。真烈全中約10000%(很難全中),差約700~800傷害。
係pvp既情況下,冇必要浪費5sp為左一招pvp唔常用到既(真)烈。

斜砍斬係新手單p實用性頗高既技能,但後期升龍斬可取代。
其一:出技能書以後,升龍斬將降低對敵擊倒數,而傷害只差約200%,係升龍斬可以接番和降低擊數倒既情況下,小弟認為升龍斬較有利。
其二:斜砍斬硬直頗大,單p情況下雖不影響,但團p情況下容易被「捉硬直」;而係打出升龍斬之後既硬直比斜砍斬遠較為小。
綜合1、2觀點,升龍斬單p/團p較斜砍斬有利。
而我點斜砍斬:
其一:點升龍斬以前,新手pvp時,實用性頗高的技能。
其二:若不點斜砍斬,雖點物攻/防禦導言才夠sp落腳踢一行,假使不喜斜砍斬,建議3點物攻導1點物防導,各位喜歡亦點以初魔攻。

又可能有人問,點解唔點大地斬果邊呢?
其一:大地斬前置技能「怒火燎原」,耗170mp,傷害為5*399%,但硬直極大,團p無法使用,攻擊速度緩慢有被cut魔的可能性,因此不建議使      用。
其二:大地斬使後用對方立即倒地,傷害5*246%,比斜砍斬高出49%。但此技需怒火作前置技,即要使用5sp在怒火身上,因此不建議使用。

反擊強化實用性極高,點滿後,反擊成功後100%把對手擊上空中,之後可以用連技擊倒對手,出技能書後,反擊成功更有短時間內增加2倍防禦。
反擊強化對付^z既近攻捉人方法絕對能夠100%防禦;根據反應、直覺,也能有效地防禦對手,值得一用。

腳踢必max,被踢中對手減少擊倒值,pvp必點技。

一轉技釋到此為止啦:handshake
二轉、三轉,小弟立即補上

回復

又係小弟我啦:handshake
以下釋二轉各技--------------------------

防禦破壞。傷害為300%,命中者60%5秒內防禦力變0。300%傷害不低,亦只需30mp,60%命中率絕對不低,而絕對不要小看這5秒,係隊友用大技/自己繼續連技既情況下,破防能給你意想不到的傷害效果。

升龍斬。傷害2*464%,係出左技能書既情況下,升龍斬能降低擊倒數。此乃單p100%技不二之選

捕捉機會。有人可能認為用處不大,但於3p3/4p4此類多人pvp情況下,捕捉機會能擊倒附近敵人。(好難用字解釋,呢招都係親身經歷為是。)

活力。跟末日誓言在最後一起解釋。

武神契約。使用耗100mp,十秒效果。若各位注重單p,建議棄龍卷斬點武神。若以團p為重,建議不點武神。
其一:使用100mp獲取+10秒45%攻擊力效果,若用音波(三轉技)+升龍斬,傷害更為明顯。
其二:團p中,音波衝擊效果比武神既傷害既效果更為明顯(留後音波時作解釋)

霸體。若注重單p建議點流星爆裂。(留作解釋流星時解釋)

強化體力。增加基本生命值10%。47級騎領基本hp達十萬以上,此招能增加一萬體力。點此招,
其一:不點此招,沒技能可點。(讀者:算論據嗎
其二:一萬體力不容忽視,單p中往往冇好大差距。而且一萬體力足夠你硬食一招800%既技能了。

龍卷斬。團p實用性頗高,團p中對付弓、魔更是不二之選。
其一:弓魔耗不少mp,愛莎更甚,少有mp cut技,而且弓魔hp值較小,鎖二對他們傷害不少。
其二:控場能力極高,在隊友不幸被連,分身乏術之下,救人不二之選,更能反連對手。
其三:近攻cut魔,消耗100mp。在消耗情況下,可暫使他們沒大技可使,低mp的話還雖補充mp。

末日誓言。留作最後跟活力一起解釋。

流星爆裂。用呢招最爽既情況,就係睇住俾人cut技。此招攻擊力雖奇高,但打出第一下以後,有足夠時間被敵cut魔,兼攻擊範圍細小,不建議配點。但若注重單p,你被建議捨霸體點流星。在估計對手mp缺小情況下,用流星作出致命一擊,更是對勝利前進一大步,但對手使完大技,自己剛好300mp的情況萬難遇上,點之前亦三思。我亦不建議留著300mp,等對手缺小mp才用流星,因對對手缺乏mp,一來是估計、二來留著mp一堆,只略放破防、腳踢,最終只有後悔結束(不信嗎:lol)。團p中魔c的火球、弓手的箭,總是救人的障礙,因騎領血厚防高,開著霸體硬食著救人,傷害亦不大,而且控場、反擊能力一流,建議點滿。

至於末日誓言:lol。好戲在後頭,解釋完三轉技再解釋:lol。

問:非常膠的人文章如何?
答:作者將答未答,吸引讀者觀閱文章。:lol
回復 支持 反對

字海.....
回復 支持 反對

豆腐武揮手區 :victory:
回復 支持 反對

字海.....
灸舞 發表於 13-10-2010 18:02

我都唔想咁多字:'(
我都知咁多字冇人想睇:'(
但係好難做啦:'(
寫唔夠又解釋唔倒,d人又話唔夠字,解咩釋呀,長過博士論文。
寫得多我又驚冇人睇啦:'(

豆腐武握手   :handshake

連帖勿怪,樓上自刪。
回復 支持 反對

點解仲係冇人留名
今次連帖唔怪我吧明顯唔同性質

<<以下內容需回覆才可觀看>>;P

都係解釋埋好啦

強化體魂。點滿後可減少6%傷害,絕對值得。對此招不欲多作解釋。

旋風車輪。
單p: 全命中4*144%+240%傷害,共約800%(通常命中3*144%再命中240%),傷害高,mp消耗低,值得一用。
團p:救人後反連實用性高。不詳作解釋。

音波衝擊。係團p情況下效果凸出,命中者硬直超過半秒,被左右夾擊/混亂情況下可用,隊友跟自己一齊連人:handshake

而連段如下簡易版,高手勿插)
單p,第一下捉得實:
mp足夠情況下:xxx腳踢xxx破防z升龍 z旋風車輪 (空接)xxxx(如倒地即閃)
http://www.youtube.com/watch?v=sDXAnGR-xJM
不多夠情況下:xxx腳踢xxx破防xxx旋風車輪 (空接)xxxx(如倒地即閃)
http://www.youtube.com/watch?v=KJ2O0yT_Dtk
mp0情況下:xxx腳踢xxx破防 xx^z xxxx(如倒地即閃)
http://www.youtube.com/watch?v=Vyv1YS783h8
因捉人所耗hits數不同,xxxx硬直很大,人地倒地即閃(趕得屮[音:切]:handshake)

第一下捉得唔多穩既話,如上連段一樣,惟前段xxx腳踢改為zzz腳踢,此連段打弓魔近攻皆適,惟對lag人無力。

團p情況下,小弟唔建議用上面咁多x既連段,由此容易被敵「捉硬直」。
2p2情況下,建議跟以上連段一樣。
3p3/4p4情況下,建議如下:

mp300情況下:zzz破防zzz>z zzz末日
mp250左右(平地,上斜):zzz破防zzz腳踢zzz dash^xx zzz dash^xx(重覆至倒地)
mp250左右(落斜):zzz破防zzz腳踢(若落完斜則如上,不然則如下)zzz>z zzz>z(重覆至倒地)
mp低於180:zzz腳踢zzz破防zzz音波爆擊zzz dash ^xxx 上下x

以上連段如果有敵人尼到反應唔屮放技就好即刻走啦:handshake(未必一定走得屮,如果用dash ^v 應該冇問題)
有缺少左邊度或者各位有咩問題歡迎提出,小弟樂於解答:handshake

自覺都打左好多野
三轉唔打咁多算啦
至於放技(位)、連技片段待小弟可重入艾光時立即補上
末日、活力技釋很難用字解釋(真的啦:handshake),待重入艾光後立即與技位、連段片段一概補上。
回復 支持 反對

YOOOOOOOOOOOO支持膠人嘅字海
回復 支持 反對

資料還資料,唔好加咁多不明朋友個名入去篇野度,冇人識佢...同時你又死圖
回復 支持 反對

點解我睇幅圖冇問題-.-
回復 支持 反對

點解我睇幅圖冇問題-.-
乂細dee乂 發表於 2010-10-14 12:12 AM

應該關人流事- -
突然睇得返
回復 支持 反對