打印 上一主題 下一主題
收起左側

[遊戲討論] [一般倉庫]CT穿牆是不是一種「戰術」表現?

其實個場根本係屈地理(玩一般的話
所以無咩人玩E個一般場

好;)我同你玩
lovolovol 發表於 4-4-2012 13:17

呢排成日見到有人開場玩......
回復

CT穿牆是一種「戰術」表現

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
a507845363 -5 回覆內容欠缺個人意見

查看全部評分

回復

我認為辯題不應只專注在倉庫埸
而我覺得穿牆,係一種長年累月累積經驗,通過經驗而得悉敵人通常在咩位置埋伏

2:01,2:07,2:10,3:38雖然佢係打了幾個位,但係都係人們通常camp既位,6:11,6:30,6:54個ground hack都係要玩得耐先知,你去問下有邊個玩nuke知道果到下面係B,重要有幾多人穿?10:27
回復

回復 1# 醉愛叉燒

支持CT穿牆是一種戰術

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
a507845363 -5 回覆內容欠缺個人意見

查看全部評分

回復

如果穿得太勁,好大機會係掛
回復

回復 19# 醉愛叉燒

好笑,你認為5.56 NATO子彈打得穿石屎牆,咁M82果D反器材步槍唔使要啦
外掛=令你更輕鬆殺人,穿牆=令你更輕鬆殺人,唔使同人駁火,
如果穿牆=戰術,而外掛=穿牆(性質),所以外掛=戰術

第二點仲好笑,穿牆係技術係你自己係之前個post講ge「穿牆是我的"戰術" "技術"在於我枝AWP」記得冇?再者,我帶出了戰術要包含技術,穿牆確實能殺敵,但不包含技術,所以不算是戰術,有效殺敵?你試諗下孔明幾強都冇可能唔洗老人兵唔洗去斬人,老人兵可能揸刀都冇力,CT打牆的目的?想贏Lu,遊戲打人唔係打牆,如果你唔想贏穿咩?直接打啦,出矛招仲話戰術

我打一般少?好笑,子彈我肯定平過炸彈,且攜帶量高,今場屈完炸下場都冇$啦,你穿牆穿到完場都得,不知炸彈從何而來?聽聲辨位識冇?炸彈爆前有當當聲架,仲有你用awp穿打中會減速架,走唔切比第2個打多槍88啦,再者炸彈不會爆頭,子彈會,比人炸中仲有血,爆頭即死架

既然你冇唔滿意,正常玩咪好lu,穿咩?點解你偏偏要入CT再狗招殺人?
回復

樓主既topic根本唔係辯題

如果係辯題就會如下

[一般倉庫]CT穿牆是一種「戰術」表現

[一般倉庫]CT穿牆不是一種「戰術」表現

之後再分正反方

你個topic根本係一個疑問句
又如何分正反方呢
回復

回復 26# foktk138

我覺得你最好笑囉
首先,咩5.56子彈打唔穿石屎
根本唔洗討論
CSO要幾多唔合邏輯的事情要幾多有幾多
你不如講埋重狙後座力甘大唔洗架腳架都射都係矛招?
你不如講埋拎槍手唔會搖又係矛招?
CSOset左5.56子彈可以打穿石屎,我再活用佢,有咩問題

話你玩一般少就真係冇講錯你
你話子彈多?sor,不敢苟同
正常一支槍30彈90備,平時緊係唔覺,但係玩穿都知射2射就無曬
子彈平?
你可知道成場只穿最後贏唔到,係一蚊都唔會比你架?
玩到買子彈錢都冇成日發生
子彈平又點?錢都冇點買?
回復

樓主既topic根本唔係辯題

如果係辯題就會如下

[一般倉庫]CT穿牆是一種「戰術」表現

[一般倉庫]CT穿牆 ...
sunny_106 發表於 6-4-2012 13:00

我只是不想給人一種先入為主的感覺
所以主題是中立是疑問句
辯題為CT穿牆是一種「戰術」表現
回復

反方覺得可笑,我卻認為可悲。莫非閣下認為子彈穿牆是遊戲的bug?那麼你可以解說一下為什麼被m82射中腳還能活動自如?是bug嗎?為什麼沒頭盔被手槍爆頭後還能健步如飛?又是bug嗎?若閣下堅持子彈能打穿牆是不該出現的bug,那麼我只能回答遊戲設計者有心如此設計,你奈得何嗎?

「外掛=令你更輕鬆殺人,穿牆=令你更輕鬆殺人,唔使同人駁火,如果穿牆=戰術,而外掛=穿牆(性質),所以外掛=戰術」閣下的演繹論證存在邏輯上錯誤,第一點沒有問題「外掛=令你更輕鬆殺人,穿牆=令你更輕鬆殺人」,正如有人打機取得快感,有人殺人取得快感,兩者可以是不相關的極端之事,但同樣能夠取得快感。但閣下的所言外掛=穿牆(性質),難道穿牆就等如外掛?閣下父親是男人,難道所有男人就是閣下父親嗎?我私人告訴你個一個秘密:我也是男人啊,兒子!看來閣下未理解我先前對「孔明領弱兵」比喻的論說,亦不明白自己有何前言不對後語之弊,或閣下根本沒認真看,而事實則證明沒有技術的穿牆確實能夠擊殺敵人。我再作以一個比喻:我做生意賺到一千萬與我持刀強搶得一千萬。何者有道德上問題?何者違法?社會有主流的價值觀,亦有法律,遊戲中亦如是,不守法律的人會被制裁,不守遊戲規則的人根本不配享用遊戲之樂!請閣下務必糾正一下價值觀。

或許閣下理解能力有問題,或我在某帖解說不清,「穿牆是我的"戰術" "技術"在於我枝AWP」是說明我穿牆是戰術表現,而我使用awp有一定的技術,並非以awp穿牆是我技術,以awp穿牆亦是不明智的選擇。而閣下理解能力誠然存在問題,我上次發言說道:閣下言道「遊戲打人不是打牆」,那麼我想反問閣下:CT打牆的目的是什麼呢?本想留讓閣下及大家思考事情是非對錯,但事實證明我高估了閣下的理解能力,現在我確實說明一下:CT打牆的目的就是打人。明白了嗎?係呀,我係想贏所以穿,有咩問題?

另外,何謂「矛招」?自古兵法千變萬化,兵不厭詐,作出乎敵人意料的奇襲自然能勝,出奇制勝從古至今已經是不鮮之事,何來矛招之有?成者為王,敗者為寇,當然自會有人不甘被擊敗說什麼「sm(遊戲中理解為圍攻)」,「後殺」,「偷襲」等等等等,都是一些為自己落敗事實而掩飾的藉口。閣下鍾情的<三國演義>中孔明使出空城計使敵方退兵,不戰而勝,是不是矛招?孔明就連一兵一卒也沒出動,士兵有使用技術嗎?當年項王破釜沈舟,大破秦軍算不算矛招?項王垓下之困,有人說四面楚歌是矛招嗎?招式沒有矛不矛,能勝便為強招。

重點是兩者「性質」相同,兩者功效當然各有利弊,子彈攻擊範圍只有一點,炸彈攻擊範圍卻比子彈廣闊數十倍,我可以以此辯駁閣下嗎?若無人在此,屈炸炸得死人嗎?屈穿穿得死人嗎?若要討論功效,相信到死亦不會有結果,請閣下別離題。其實利弊我已在上次發言展說得一清二楚,閣下若已忘記可以提出,我可以重申。

面對你最後一句,我真想說「我鍾意你吹呀?」,話雖如此,我亦會理性客觀地回覆。閣下有權因地形有利選擇入TR,我亦有權因想以戰術挑戰TR的地形之利而入CT;TR需承受被CT穿牆的風險,CT亦需承受被TR屈炸的風險。這是各方自己的選擇,沒人拎槍指住你頭迫你入TR,不明白閣下為何有如斯厚的面皮抱歉。

最後想問一句,其實閣下是不是在曲線?
回復