打印 上一主題 下一主題
收起左側

[弦樂] 試錄+試放上來樂古,求評~~

各位好,初到貴版
個人介紹遲D先補
依家小提琴學左11年,皇家8級

以下係我自行錄製的fate zero op2/to the beginning
希望對各位耳仔唔好有咁大破壞力XD,本人不會支付醫藥費,請三思~~
如果又再次侵犯版權的話,我唯有上傳去內地網

原版可能係因為版權問題,音調唔同我手上的版本)

之前錄過兩首,第一次因為有錯,全首del
第二次版權問題,唔俾放上網,後來俾過其他人聽,俾人話我好廢~~
依次第三次放上來,首次錄製+結合多聲軌,務求有錯唔洗全首重錄同埋可以錄first and second violin
依次同以前一樣,依然係用instrument 版本的動畫歌曲作伴奏(咁樣我可以錄少好多野XD)
回復

0:55入得好怪就真既--  (好似早左少少)
高音位少左震音既感覺
但係音好準丫  比我拉我拉條scale都成問題
感覺上你高音同中音既音色有好大差別
係你錄果時 tune得唔好 定係你用既力唔一樣--?

p.s 請多分享  很久沒在樂古聽過人演奏了..

-
回復 支持 反對

0:55入得好怪就真既--  (好似早左少少)
高音位少左震音既感覺
但係音好準丫  比我拉我拉條scale都成問題
感 ...
FMK. 發表於 8-5-2012 10:48

我無用乜軟件去tune音
我只係轉左少少音量同去除背景雜音
mic都係一般的mic,50蚊有得交易
我係一邊聽原版的歌一邊錄
錄好後將我所錄的製成wav
再加上配樂同圖片製成avi
全程無譜,我覺得幾時入就幾時入
所以可能會有入錯的地方
(我錄少左兩個部分添XD)

我高音好似係7把位,second violin個D
之前考DSE半年無練,依家先練返
所以唔太敢係高音位震音
另外我的右手因為太耐無練所以都無以前咁靈活

結尾個到有個second violin的地方就係7把位(好似係7把位,我係認位置而唔認把位個種人XD)
我錄左約7次,頭3次音調唔同左,後幾次歪炮,第7次先算係咁

中音同高音音色問題:
你肯定你所聽到的中音色唔係配樂?
third violin係配樂來的,我將instrument版全首歌放左入來...
有D位意外地夾得幾好,好似scale個D,其實係多得配樂唔少
===========================
你都係拉小提琴?

話說你的自我介紹呢?
回復 支持 反對

我無用乜軟件去tune音
我只係轉左少少音量同去除背景雜音
mic都係一般的mic,50蚊有得交易
我係一邊 ...
kelvinchm 發表於 2012-5-8 14:29

我dad有拉小提琴..我自己係打鼓/琴/結他既--

-
回復 支持 反對