收起左側

[GF/DM] [GFDM x jubeat][大夏祭][純分享] 今日的個人狀況

關閉 [複製鏈接]
那麼我會選擇上youtube(茶

不過講起上黎
七月初 公布左有「大夏祭」會有歌交換既時候
果陣最多人期待既就係Devil Fish Dumplings會被移植到GFDM
宜家真係講中左
回復 支持 反對

目前冇

不過順便講下jubeat既收錄特色
其實jubeat 除左09年既初代
由GFDM、DDR、IIDX同pop'n各移植一首入jubeat
(順次為Slang、True Love、sigsig、如花)

除左上述四首之外 直至今代copious
jubeat就再未試過由其他機移植原創曲到jubeat
幾乎都係由jubeat先原創推出 然後先移植到其他機(好似Icicles同其餘煙花大會曲等)
最多都係話「同時推出」(好似幸せのかたち同果堆大夏祭曲等)

不過下代(jubeat saucer)
早前有進行Location Test果陣
發現GFDM、DDR、IIDX、pop'n同RB都各自有一原創曲移植到jubeat
而GFDM那邊移植到jubeat的 就係壓力箱裡面既Dragontail Butterfly(難度4/7/9)
回復 支持 反對

好係好聽

不過亦都有唔少「多修」既玩家指出 (不是我
K社最近越黎越懶
只會係RB同jubeat抽d歌出黎 擺落去GFDM阿 IIDX阿 DDR等等就了事
佢地希望K社可以作多d新曲仲好...嗯...
回復 支持 反對

「多修」玩家
即係指「同時有玩多種音樂遊戲」既玩家

當然有「多修」就亦都有「單修」了
回復 支持 反對

其實呢d詞語好似係台灣果邊傳過黎
有「單修」有「雙修」有「三修」有「多修」之類之類

你話練幾多樣野先叫做「多修」 每樣野要打到點既程度先算係有「修」到
呢d就冇規定

利申:
jubeat 8.xx
GF 44xx DM31xx
IIDX SP五段 (岩岩既事
RB 過到幾首10+ (←其實呢度勁過我既人有好多 我數過
DDR 勉強過到少部份13腳(狀態好既情況下
SDVX 過到一兩首lv14
太鼓 舊制全曲合格 少部份lv10FC 新制10星大部份無理 唔識捉良
初音 1notclear 3great 1exc 其餘全fc 有3首曲於全國榜尾
pop'n 仲試緊25左右

大概是這樣子
因為太分散引致每樣野都唔精 所以咁玩係有機會有壞處 唔好學
回復 支持 反對

對比起你 我覺得自己打得好少機種
jubeat rb 最多
xg淨係打gf (大夏祭先開始玩), v8唔勁, iidx新手
sdvx ...
bennyyam0614 發表於 2012/8/17 18:52

呢個就可以解釋到
點解你玩jubeat咁鬼勁既原因

btw我只係好奇心重所以先咩都走去試

另外ext avg...你岩既
我忽略左呢樣咁重要既野
不過呢d要靠d工具去計(例如成績表網站之類) 而部機本身係唔會話比你知
回復 支持 反對

我唔敢分上中下手
因為我對於點樣分上中下手 完全冇頭緒

我頂多只可以講句「我玩過」
回復 支持 反對

回復  bennyyam0614

HAHA,,又係wo火雞定期一次過更新晒所有音GAME既DATA都幾食時間- - ...
Leaf~A 發表於 2012/8/17 23:14

咁又唔係咁講
得jubeat要打理

GFDM只要用到某個程式 一打開等幾分鐘就會自動更新
而其餘都係冇用到成績表之類 唔駛話要點更新
回復 支持 反對

MK88係米仲係6蚊??
點解唔去銀星打既 全港唯一3蚊JUBEAT場
danny仔仔 發表於 2012/8/19 21:52

而且係目前全港唯一一間6蚊
回復 支持 反對

咁貴都仲有人去MK88打既
danny仔仔 發表於 2012/8/19 22:12

唔知

不過假如你身處旺角油麻地佐頓等地
假如你想4人連機 你一係就去mk88(6蚊 4部 無煙 間中斷線 機況很不穩定)
一係就去太子娛樂城(5蚊 4部 極大煙)
再唔係就去紅磡果間美國寶(唔知5蚊定4蚊 6部 無煙)

冇其他架啦
回復 支持 反對