打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 十大門派深入剖析--------第四期(慕容,天龍)

做左咁耐CD ROM ,見到呢個topic都真係想發表下。其實好多人都對天龍既屬攻分配有疑問,我唔是玩得好勁,但我都曾經好有心機去搞好一只天龍ac,都曾經分析過要點上石換裝
4屬平均2千左右既天龍,同主屬4千+輔屬平均1千既玩法應該係2大主流。
至於呢2種玩法既攻擊力,好取決於你要打既對手既抗性, 但我個人比較prefer 1主屬會好d

假設一個ser 4屬抗上既人差唔多,
玩1主3輔屬既 理論上會1/4玩家抗左主屬 即喺話打1/4人係得5,6千,而3/4抗唔到你主屬既, 打人應該都下下過萬 (爆發力稍高)

玩4屬平均2千左右既  理論上喺會俾超過90% 單抗玩家 (除左極少數玩4抗又抗唔到你既之外) 抗左你1/4既攻擊力, 俾部份雙抗既玩家抗左你1/2攻擊力。所以大部份情況下,你打人大部份情況下都應該唔會過萬。
有極少數玩家喺每屬抗尚1-2粒, 咁既情況視乎你-抗夠唔夠喇, 如果超低-抗, 咁俾人抗死旦晒添。 如果夠-晒人地4屬抗, 得呢個情況你打人先會體現到最大力, 不過呢個情況極少出現 (呢個玩我覺得爆發力低d, 但可以確保全部人你都會打得入, 雖然唔會太痛, 但打大交打咩人都有效幫到手, 加上天龍多輔助技,直傷技, 呢個玩法打大交實用性都高)

重有一個好關鍵既因素「武魂」
如果你玩一個主屬, 你武魂可以上一個主屬打下限, 再上4個擊, 仲有一個位你鐘意可以抗, 可以打多個次屬既下限或者-抗都得, 都好靈活, 咁既情況下, 你有4千屬攻都可以發揮到打下限既威力, 但呢個玩法唔好處係你要上好多個位既主屬冥石。咁既情況下, 打抗死你既人基本上都起碼打到5,6千,抗唔死既必定過萬

反之,如果你玩4屬2千,咁你武魂就上4個暴,咁其他3個位, 主流是打3個擊, 或者你上唔夠冥石咁就要打3個-抗。

仲有一個有關內、外攻既問題,我個人暫時覺得天龍上貓眼或者虎眼作用都真喺唔大。俾你上齊6,7lv貓眼, 你推盡都喺5萬幾內攻, 真係無乜用。但始終天龍係多變, 攻裝上2個屬攻就必然,但係仲有2個位上命中、會心、貓眼、-抗都有人玩, 人之所好
回復 支持 反對

做左咁耐CD ROM ,見到呢個topic都真係想發表下。其實好多人都對天龍既屬攻分配有疑問,我唔是玩得好勁,但 ...
雨夜~ 發表於 3-8-2012 12:26 PM
單屬同4屬天龍係面對抗性既情況我都有係文中講到..而家戰場上主流既抗係單抗/雙抗
即係打交既天龍要面對既敵人都係單抗/雙抗既玩家,,至於4雜抗既玩家,,我相信轉蛋既熱潮底下應該會再少好多人咁玩
所以如果要打交,,單屬天龍總輸出的確會比4屬高...4屬只係面對雜抗同怪物果陣先比單屬高

你提到武魂既打法..我又多口講句
係天龍2入面,,單屬天龍既武魂可以上主屬下限,,剩返果6個位就分別上晒副屬同副屬減抗
而4屬天龍就可以揀4屬攻,3減抗(揀減抗最低果3種屬性)
由於4屬天龍各屬性都唔算太高..平均都係得2000(4屬2000已經係好罕有...)如果下限10,,都係增加200屬攻既威力,,比唔上直接擊石帶來既效果..況且未必減得晒對手抗,所以4屬天龍我比較傾向上減抗而非下限..
當去到天龍3有龍紋時..龍紋既屬性係..屬攻+屬攻下限+血上限...由於只可以增加一種屬攻同一種屬攻下限,,呢個情況下單屬天龍既優勢就更比4屬大..單屬天龍可以針對自己主屬攻去揀龍紋既屬攻同屬攻下限..而唔洗好似4屬天龍咁唔知揀邊個好,,,
回復 支持 反對

回復 1# ∼香B∼

何以4屬天龍 總屬有8000 單屬天龍的只有7700? 只係能力問題吧
    1個4屬天龍 可以4種屬各2000 咁佢玩單屬天龍 同樣可以 4200 +1266+1266+1266(總屬8000)
回復 支持 反對

回復  ∼香B∼

何以4屬天龍 總屬有8000 單屬天龍的只有7700? 只係能力問題吧
    1個4屬天龍 可以4 ...
天龍八部3 發表於 3-8-2012 12:59 PM

神器呢??如果比我玩4屬天龍..我會重點洗4屬攻...因為4屬天龍既減抗係石頭果方面有保障
如果係單屬天龍..我會重點洗4減抗..因為單屬天龍只可以靠武魂同神器提升副屬既減抗..否則減抗唔夠連怪都減唔晒
80*4=320 大約既差距就係呢到
回復 支持 反對

另外 天龍應該用咩式呢?
攻式: 狀態 多數對 星宿/峨嵋有用 其他們無咩用
        攻式技 +會心 天龍本身會心咁少,你明白的
防式: 狀態 +外內防 應該比攻式優勝
        防式技 唔記得-.-
回復 支持 反對

我一直支持玩4屬平衡玩龍
武魂打4屬-抗下限加埋中沖威比得尚移花15刀
仲有3個位同武腕雕紋 就睇住自己d數值黎汁.
回復 支持 反對

另外 天龍應該用咩式呢?
攻式: 狀態 多數對 星宿/峨嵋有用 其他們無咩用
        攻式技 +會心 天龍本身會 ...
lovesforever 發表於 4-8-2012 12:26 AM

睇心情架za wo-.-  截拳式個logo好似靚d,,
認真-.- 破劍式會減少對方吟唱時間..即係天龍三陽既時間會減少,星宿既連珠時間會減少
至於武當既如封,峨嵋既清心,逍遙既陣法會唔會減時間..我真係唔清楚喇,畢竟我隻天龍得65lv..haha
回復 支持 反對

另外,有一點想提既糸
天龍咁低會心 D人尚會心有意思嗎= =??
回復 支持 反對

另外,有一點想提既糸
天龍咁低會心 D人尚會心有意思嗎= =??
lovesforever 發表於 4-8-2012 04:05 PM
完全無意思..200會心,甚至去到300 打人會心既機率都係唔明顯 不過打怪就可以下下爆
回復 支持 反對

完全無意思..200會心,甚至去到300 打人會心既機率都係唔明顯 不過打怪就可以下下爆 ...
∼香B∼ 發表於 4-8-2012 17:18

對會防過100 會心就唔明顯如果寵物有埋忠誠既效果更加冇得爆
回復 支持 反對