查看: 109377|回復: 36
收起左側

[攻略心得] PS3 無線上網教學

新手可能不知什麼是無線上網
先介紹一下什麼是無線上網

無線上網是指通過一個wireless把你的上網帳號變成可供給多人同時無線上網
即係好似,假如我申請左個網上行既ac,你如果唔用router只可以比一個人上網
但係用左wireless,咁你就可以把你個帳號分為多條線,比多個人上網,仲可以無線
首先,你家必需可以上網(你不用無線上網,有線都可以,不過很麻煩)
跟住要買多個wireless(建議買linksys)(大約300-400元左右)
跟住說明書的指示插好+set好個wireless
跟住測試你部機是否都可以用無線上網上網
之後開ps3,在介面選
setting->internet conection setting->wireless->scan->選你的wireless(比如我的是linksys)
跟住選返你要唔要打key(我linksys是不用打key,所以我選none)
跟住選easy->test conection(成功的話應該2個都sucess)(唔成功就應該係你set錯或地震問題)
跟住唔好咁心急上網,更新左先,按system updata自動updata
不過可能會好慢,所以建議到官網下載更新檔
http://asia.playstation.com/hk/ps3/chi/ps3_softupdate.htm
下載完,把檔照官方指示放在ms卡內更新
咁就搞掂
之後如果你想打online game,比如說是rr7
首先按friend之後有個類似申請既意思
按指示申請ac,之後就可以sign in
之後直接入game,按online,即可上網跟人對戰(我覺得不會lag,而且很好玩)

打左你可能仲唔明,所以請大家唔明就在這帖留言
我隨時會解答大家

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
Anson + 10 熱心協助

查看全部評分

回復

甚麼叫wireless?
你說wireless router吧
回復 支持 反對

嗯....
縮寫了而已
回復 支持 反對

但我個數據機 後面有4個上網既位-﹏-

我用網上行的
回復 支持 反對

原帖由 wongasdf 於 2007-1-27 15:17 發表
但我個數據機 後面有4個上網既位-﹏-

我用網上行的

那麼你想問些什麼?
是不是想問用哪個還是什麼問題?
回復 支持 反對

咩叫ms卡呀??可唔可以話比我知??
回復 支持 反對

感謝你的分享.....
回復 支持 反對

我想問下ps3"口既"acc駛唔駛俾錢"口架"?
回復 支持 反對

唔駛俾錢
只要你買左ps3就可以用ps3上playstation network登記做會員
登記左之後就可以上playstation store download 所有免費既野

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
明風月影 + 3 樂於回答玩家的問題

查看全部評分

回復 支持 反對

我整完點解有時得有時唔得既@@?
回復 支持 反對