收起左側

[攻略心得] PS3 無線上網教學

頭像被屏蔽
我諗住今年先買....之前一直都唔多明係無線上網"同唔知點樣先可以無線上網"有左你呢個post
都有小小明...買左仲有d唔明既話再搵你得唔得丫樓主"?
回復 支持 反對

我想問多樣野...

因為我家中有2部電腦,而經用緊router(比2部機上網)

咁我買左ps3後仲要唔要買多個router??定係用番我上網個個??
回復 支持 反對

有router應該ok喇喎
一個普通既都可以同時support到 5 - 6 部腦
回復 支持 反對

原帖由 *熙﹏ 於 2007-4-10 13:33 發表
我整完點解有時得有時唔得既@@?

你的情況是怎麼樣
可以詳細一點說明嗎?
回復 支持 反對

>無線上網是指通過一個wireless把你的上網帳號變成可供給多人同時無線上網
即係好似,假如我申請左個網上行既ac,你如果唔用router只可以比一個人上網
但係用左wireless,咁你就可以把你個帳號分為多條線,比多個人上網,仲可以無線

錯晒 囧
無線上網是指通過Wifi 連線上網...
router 是用來分享你的上網
而Wifi 則只是用來無線上網 , 完全不關帳號,分線事...
基本上用了Router 就已經可以多人連線上網的

只要你的Router 支援wifi 就可以用你的PS3連接你的router 上網
如果router 不支援wifi , 應該買一個USB Wifi連接電腦就可以了(不肯定,因為本人沒有PS3)
回復 支持 反對

原帖由 Keroro 於 2007-4-24 20:21 發表
>無線上網是指通過一個wireless把你的上網帳號變成可供給多人同時無線上網
即係好似,假如我申請左個網上行既ac,你如果唔用router只可以比一個人上網
但係用左wireless,咁你就可以把你個帳號分為多條線,比多個 ...

首先.....
你要知道樂古有些人是不太懂得某些網用語
以我經驗,在一開始學習電腦看教學那些網用語時是十分吃力的
我這樣做,只是想說簡單一點
目的不是要教人router的基本知識,只是想告知大家如何透過wireless上網玩ps3
其實教人最緊要令人明.......
照你咁講
"router 是用來分享你的上網"
試過是有人問我"分享上網?是分享你上載的東西嗎?"
暫時我只是收到某幾位會員問有關其問題,但大部份問題都已在教學解決了
我以前也有發表過教架設論壇,如何使用linux去架設等教學
但打得太難令人明白,基本上,有60位人看過但有50多位在msn不停問我
那麼,我弄個教學出來做什麼...
我也明白你的意思,怎樣也好,也謝謝你的意見

回復 支持 反對

delete by 明風月影
原因:有粗言穢語成份

回復 支持 反對

原因:有粗言穢語成份

回復 支持 反對

原因:無意義的文章

回復 支持 反對