打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] ***第八回合(通識問題)***答案公布***

關閉 [複製鏈接]
5. 夏天最光的星是____,而冬天最光的則是____。
A. 牛郎星、雙魚星
B. 五車二、七姊妹星團
C. 月球、木星
D. 角宿一、天狼星
E. 以上答案皆不正確 (無論在那一個季節 地球可看到的最光星 必定是太陽)
好陰
XDD, 我本身以為係D -.-..
C 唔係star, A 應該唔係, B 未聽過
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 26-7-2008 12:37 發表
5. 夏天最光的星是____,而冬天最光的則是____。
A. 牛郎星、雙魚星
B. 五車二、七姊妹星團
C. 月球、木星
D. 角宿一、天狼星
E. 以上答案皆不正確 (無論在那一個季節 地球可看到的最光星 必定是太陽)
好陰
X ...

哈哈  係咪好多人走去CHECK呢
好多星係我自己作
不過 如果你揀到D 你都好叻
唔計太陽     夏天處女座角宿一係最光      冬天係天狼星最光
所以揀到D已經好唔錯
只不過我特登出題野黎陰下大家 等大家去SEARCH下   咁對天文又可以多D認識同了解
同時唔好忘記 太陽  真係好光架@@
回復 支持 反對

你睇番#58~~~~
回復 支持 反對

原帖由 ...Illusions* 於 26-7-2008 09:19 發表
我想講
網上有個中國動物database
http://www.zoology.csdb.cn/Mnamesrch.asp

佢都係分左做
魚類、兩棲綱、爬行綱、鳥綱和哺乳綱==
==========================================
10. 中國人將動物分為多少種 ...

中國動物database  只不過係中國建立ge一個動物database
魚類、兩棲綱、爬行綱、鳥綱和哺乳綱  同西方有咩分別 好明顯就係流料啦
你地係咪搵到好多咩咩虫 鳥哥d   你地堅持ge 我又可以開始講易經
易經係中國文化最根本同基礎    我相信一定會比你地搵到哥d  更加基礎@@
回復 支持 反對

原帖由 adamsteve 於 26-7-2008 23:08 發表

中國動物database  只不過係中國建立ge一個動物database
魚類、兩棲綱、爬行綱、鳥綱和哺乳綱  同西方有咩分別 好明顯就係流料啦
你地係咪搵到好多咩咩虫 鳥哥d   你地堅持ge 我又可以開始講易經
易經係中國 ...

sorry 我唔係要聽你講易經
而係出題問題-.-

你就算講哂成本易經    人地都只會哦一句
回復 支持 反對

原帖由 adamsteve 於 26/7/2008 23:05 發表

好多星係我自己作
唔計太陽     夏天處女座角宿一係最光      冬天係天狼星最光
所以揀到D已經好唔錯
只不過我特登出題野黎陰下大家 等大家去SEAR ...

唔係金星咩??
我聽人講話係
回復 支持 反對

原帖由 L.K. 於 27-7-2008 01:28 AM 發表

唔係金星咩??
我聽人講話係

金星係planet.. 唔係stars..

金星無錯係五個可見的行星當中最光的,不過佢係反射太陽的光only
回復 支持 反對

http://www.yuhlonggong.idv.tw/D/ ... #%E5%9B%9B%E9%9D%88
我找到這個東東
有人可解釋一下是真是假嗎?

原帖由 adamsteve 於 26-7-2008 23:05 發表

好多星係我自己作
所以揀到D已經好唔錯
只不過我特登出題野黎陰下大家 等大家去SEAR ...

夏季不是織女星最亮的嗎?

回復 支持 反對

織女星唔係星雲黎架咩@@
我記得佢係星雲  角宿一好似係九大行星以外
唯一一粒係香港咁光GE地方都仲見到GE星

金星係最近地球 所以佢反射到最多太陽光比地球   我仲聽過有人話 金星可以好似月亮咁大個=.= 未去證實過
不過 金星都係星 行星定係恆星都係一粒星 佢識唔識發光都唔係問題GE
最大問題係   個太陽真係好光@@

至於"中國人"呢 好多人都係 不過你自己有個別想法 我諗都唔可以代表中國人
除非 你整個統計出黎 證實到 由古到今五千年黎 大部份人都好似你咁各有自己想法
而四書五經 易經係必讀之經 所以佢係中國文化GE基礎 深遠咁影響中國人GE思想
若果你想叫我證明返 易經影響有幾大   咁我諗邏輯上就唔係好岩啦
目前係你覺得我出錯題 所以應該由你證明我出錯 而唔係我去自己無出錯

所以 玩下姐 唔好取消啦=.=

同埋呢  我諗到個方法係可以玩計時架
可以好似E+咁 有3日比佢地黎玩
不過就要回左貼先睇到問題   之後用編輯改答案  咁咪限到時

不過 我驚有D人係識GE 之後串通 一個拎問題 一個去搵=.=

回復 支持 反對

根據這網的說法,織女星乃恆星-.-
http://www.phys.ncku.edu.tw/~ast ... tions/vega_lyr.html
回復 支持 反對