查看: 5558|回復: 49
打印 上一主題 下一主題
收起左側

近排溫物理..睇番以前d概念好多都唔記得哂..其實溫物理既方法係咩?(力學果課)

如題

考試臨近
回復

再溫多幾次 = =""
一係請教老師
回復 支持 反對

phy同數學一樣
要多做 記下d解題方法
做得多你就發覺d方法題題都大同小異
回復 支持 反對

睇見你個頭像咁樣樣,都覺得你似係唔多點讀書o個d.

算你迷途知返,對危機感尚有知覺,或者有得o猛.

以前d概念唔記得,應該係因為hea住溫+少做數.
重頭將書睇過一次啦.
記返晒d definition, formula, 睇下d example,再搵返本exercise黎做.
翻做無所謂,因為中四根本就係重覆又重覆,無乜特別需要思考既地方.
確保來來去去成日出既都識做,應該都可以保返住7~8成分.

如果想快少少,唔重頭慢慢睇過既話,就搵個私補同你補幾粒鐘啦.
不過聲明,私補頂多幫你搵d重點出黎,講返晒d concept.
數始終要靠自己做,唔做既話,補完都唔確保你掂.

老師係一個好既請教對象,但係你只可以抽d唔識既地方上面黎問.
佢無義務同你由頭跟過晒,確保你識晒.
補習teacher,只係將老師既責任,effectively地重新覆行一次. 因為assume你已經從學校對科目有d印象.

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
Fantasma + 1 不錯的建議

查看全部評分

回復 支持 反對

force我未教,幫你唔到
但study of motion個人就認為ok易,都係代黎代去姐
你睇下題目比左d咩資料你,
根據自己冇邊樣資料而去簡用邊條formula姐ma
例如冇t咪用v^2=u^2+2as

一個小tips:如果一題數分a,b part
例如做完a搵到個t
b果題可以唔洗用t既話最好唔好用
因為你a可能計錯
回復 支持 反對

了解過程
回復 支持 反對

自已抄下筆記試下小小咁溫
回復 支持 反對

平時多d溫就唔會唔記得,臨考試先黎溫係冇用
好快又唔記得,到大考就溫得好辛苦
所以平時溫係最好
回復 支持 反對

原帖由 [S]【YU】 於 22-12-2008 11:43 發表
睇見你個頭像咁樣樣,都覺得你似係唔多點讀書o個d.

算你迷途知返,對危機感尚有知覺,或者有得o猛.

以前d概念唔記得,應該係因為hea住溫+少做數.
重頭將書睇過一次啦.
記返晒d definition, formula, 睇下d examp ...

大師兄出手啦
雖然頭像未必係佢 不過我都覺得9成係架啦 (套校服有d似李炳)

好多人都係讀書材料 但係只係唔去讀姐
better late than never   唔遲ge 努力呀

回復 支持 反對

力學concept不多...
做多d數啦..
唔識就睇書啦..
回復 支持 反對