打印 上一主題 下一主題
收起左側

60LV 後純冰冰女配點討論 (大家一起研究一下)

小弟玩開全攻型十字、純冰冰女同全補型聖徒~~ 見岩而家開60LV,所有職都有好多方面既發展,而家配左個60LV後既主冰副火既冰女配點出黎同大家討論下(以前係純冰,因為T4開左60LV後,多左好多點黎加強火系既攻擊),睇仲有冇可以改進既地方,大家比D意見啦~~ (不喜勿插~~)

http://dn.duowan.com/s/t4/elestra.html?V8hXkpJK1Fw9jbGmdUNz5|47$107$13

法師技能方面︰
寒冰之擊響今次T4有好大改進,而家點滿左有26%機會結冰(雖然以前都好大機率結冰,而家T4反而少左....),但唔點滿結冰既機率真係少左好多,再加上點滿左攻擊力都好強下,所以走冰女路線既見意點滿~~ 震動波1點防狼,其他閃呀、跳呀、基本果D都盡可能滿~~ 特別提一提,精神掌握1點,而精神訓練滿既原因,法師MP不嬲都高過HP好多,所以精神掌握1點就夠,反而回魔技精神訓練滿係因為聽講T4版食MP食得好勁,所以點滿佢黎快速回魔~~ 跳高錘擊呢招必點,用黎拆黑水晶,豬教、綠龍打柱有用技黎,所以點都浪費少少點黎點出呢個技~~

元素技能方面︰
冰女攻擊技冰刃、冰尖刺、冰霧一定滿啦,暴風雪滿左比以前更有攻擊力~~ 冰河都點滿,所有結冰技呢個結得最耐,冰盾同火盾... 真係路過算,因為點滿都只係減防12%... 比起賢者既鋼鐵真係相差勁遠... 唔用好過.... 閃冰閃火響T4滿左都唔強... 所以點1算,有得用就算~~ 地獄火點黎加強火屬既攻擊力~~ 魔力回收點滿係因為聽講T4勁耗魔,多個回收MP技黎慳MP好D~~ 火鳥... T3強勁技能,T4變垃圾,唔係見佢可以燒10野真係唔想點~~ 火系除左火牆同火徑其他路過,火牆唔點滿只係因為唔夠點,但火牆其實好好用,尤其係埋身一野火牆,可以連中好多下~~ 仲要加燒傷5次,正!火徑又係正技黎,雖然T4後將佢打後既連擊減弱,但係字面攻擊力點滿後好強~~ 所以小弟點滿~~

冰女技能方面︰
冰蛋點滿可以加強硬度,可以當佢冰盾黎用(其實小弟覺得呢招比冰盾更好用),而且破蛋時有100%結冰效果,用黎疊冰都唔錯~~ 冰柱噴射... 呢招雖然點滿攻擊力都好差~~ 但點滿有5秒結冰效果,方便疊冰,所以迫住要點滿... 冰刃EX唔洗講必點啦~~

以上就係小弟虛擬出黎既主冰副火 60LV T4後既冰女配點同評價,請大家指教指教~~:handshake
回復

唔該幫我諗下火雞點完配點好/_\  我廢事自己又開帖- -

覺得咁樣O唔OK?

我個人鍾意冰牆  cd快又痛.....  而且火牆同火爆  邊樣點高好?

我個人諗  火爆cd短又痛又ok  但要燒左先....而且又驚出完火鳥怪已秒

火牆又破彊又勁  但cd又29秒....又要沖埋人地道再用0.幾秒先出到

所以而家諗緊  火爆點高定火牆點高?  定係一半一半  冰牆我想7lv-.-  尾數高d

真係唔得先諗辦法變6lv算= =

法師技就小冰球滿 毒6lv  其實被動技都差唔多- -

2轉技就all滿

link就e道:火女配點
回復 支持 反對

唔該幫我諗下火雞點完配點好/_\  我廢事自己又開帖- -

覺得咁樣O唔OK?

我個人鍾意冰牆  cd快又痛..... ...
Siu乂小聖 發表於 13-7-2012 15:21

個火盾真係要唔要都罷... 得果12%減傷,比響T3真係差好遠,小弟個人覺得1點路過算~~ 你抽呢D點黎加強你想加既火攻技好過~~ 而火牆小弟都覺得好正,所以小弟都分配左唔少點去火牆度,唔係因為唔夠點,我早就滿左佢,但你點火爆都OK既,話晒火雞係主攻,唔似我冰女主輔助攻擊,所以你用火爆黎增強瞬間傷害力係好岩,小弟未玩過火雞,所以唔係太識配點,只係比少少意見咁話,留待高手指教~~

因為冰女同火雞既性質真係好唔同,冰女疊冰既時間仲多過攻擊既時間,所以有時太多技會令到冰女更手忙腳亂,而火雞唔同,只係有限度疊冰就夠,主力輸出而已~~ 所以用技既時間同分配都好大分別,所以小弟只能提供少量意見,請見諒~~
回復 支持 反對

個火盾真係要唔要都罷... 得果12%減傷,比響T3真係差好遠,小弟個人覺得1點路過算~~ 你抽呢D點黎加 ...
monsterbb100 發表於 13-7-2012 15:37

冇計我裝左紋-.-  不過都好快過....而家感覺上冇左個盾有d唔安心= =
就算減得27%  都感覺ok....雖然d mp仲係倒水咁倒  而且60lv仲要整番支朝氣杖= =

唔係真係食mp食死人
回復 支持 反對

冇計我裝左紋-.-  不過都好快過....而家感覺上冇左個盾有d唔安心= =
就算減得27%  都感覺ok....雖然d ...
Siu乂小聖 發表於 13-7-2012 15:39

係呀~~ 我個冰女,雙智慧+10霸龍武,T3時唔開冰盾都先夠用,開埋冰盾死得,而家T4後,MP更倒水... 分分鐘真係要雙朝氣先得....   而家考慮將來單朝氣睇下夠唔夠用... 你用慣個火盾,冇左會突然覺得冇安全感係岩既,以前我T3時,未有霸龍雙武時,1智慧1朝氣,係長開冰盾都冇問題,但換左雙智慧霸龍後,發覺要唔開冰盾先夠MP用時,有段時間我都好唔慣,成日扣血扣到倒水咁... 之後發現我真係太依賴個盾黎硬食,做元素其實主要係識閃識避,識得咩時候用瞬閃cut技先至係生存之道後,好辛苦先脫離左依賴冰盾既日子,所以我都勸你用少少時間,襯未到60LV,就用升級既打副本黎做緞練,練到自己唔用盾都可以生存到至岩~~ 若果唔係你將來全套60LV裝或60LV巢穴裝時,全身比你做晒朝氣都分分鐘唔夠你火盾去燒~~

習慣黎o者,而家T4火盾冰盾形同虛設,你唔捨得個紋咪用多少少G,響紋章師度拉返佢出黎留住先,等再有更改,個盾改返強先插返入去咯~~ 而家習慣下唔用盾咯~~
回復 支持 反對

係呀~~ 我個冰女,雙智慧+10霸龍武,T3時唔開冰盾都先夠用,開埋冰盾死得,而家T4後,MP更倒水...  ...
monsterbb100 發表於 13-7-2012 15:54

又岩既.......話晒我個人唔多想用朝氣杖  一來+攻少  二來把杖為左個盾
而當個盾改廢左......咪好蝕?!  聽你咁講又好似個盾真係廢  擋27%不如自己學閃走招技仲好~.~

唉- -  咁樣搞到其實火牆點9  火爆點6  咁樣好似ok咁= =

而且想問下你  火牆同火爆  你會覺得邊樣點高抵@@?
回復 支持 反對

又岩既.......話晒我個人唔多想用朝氣杖  一來+攻少  二來把杖為左個盾
而當個盾改廢左......咪好蝕? ...
Siu乂小聖 發表於 13-7-2012 16:18

以CD黎計算,火爆係比火牆好D,因為火雞好多招都有燒傷效果(尤其係打綠克拉汗關,火爆係可以響佢出讀秒技時拉返佢落黎~~ 唔知而家有冇改到,因為掛住衝級冇打成個禮拜綠龍lu~~)~~ 就算火鳥秒左隻怪,咁仲有其他火技黎令其他怪著火,然後火爆(難聽果句,你求其掉個法師最基本既技火焰噴射都會觸發火燒效果)~~ 火牆只係用響怪堆,或大體型怪先好用,CD真係比較耐左少少.... 所以睇你主力打咩怪,若果你想做群怪清道夫,就點高火牆,若果你想單體瞬發高傷既就點高火爆咯~~ (但真係見意點高火爆,因為火雞響T4打巢穴打綠龍都仲係重火力輸出位,單體輸出高先夠吸引人~~)

唔似我冰女,輔助攻擊為主,只得放棄晒冰爆火爆黎推高冰系減冰抗技同疊冰技,而火牆只係用黎增強攻擊力同清怪群而已~~
回復 支持 反對

以CD黎計算,火爆係比火牆好D,因為火雞好多招都有燒傷效果(尤其係打綠克拉汗關,火爆係可以響佢出 ...
monsterbb100 發表於 13-7-2012 16:31

唉  諗諗下不如火牆7lv  火爆8lv算  大家lv都差唔多= =
回復 支持 反對