數碼暴龍吹水區

DS最唔好睇....大門獸是究極體好不好
回復

基於故意來說 本人覺得第一至第四代都不錯

數碼精靈的話
我最喜歡帝皇龍甲獸 戰鬥暴龍獸 所以會選第一代及第二代

至於數碼暴龍第五代即DS 我覺得好離譜 有咩可龍大門大一個人可以打到一隻究極體的數碼精靈成個趺左係地
這樣的話數碼暴龍第一代第二代 亞古獸 戰鬥暴龍獸 天使獸果D打得咁辛苦做咩? 不如叫太一直接衝上前KO小丑獸 及啟示錄獸好過啦

第六代更加不值得一看, 設定又差還要玩埋crossover -.-
回復

6.  我最喜愛數碼暴龍3
回復

數碼暴龍越出越幼稚--...N咁多動漫小學雞化...
回復

4之後都係垃圾................................
成長期可以打羸舊極體- -
咁重局分咩咩體咩.....
回復

等我都評一評啦

第1代:
我覺得最好,雖然佢唔似pm咁可以收6隻,但有8個主角就夠好玩,可以睇住每個主人公同埋每隻dm既成長,而且集數又多,正常打嬴惡魔獸就以為ending啦,誰不知成熟期既惡魔獸只係第1隻佢地撞到既boss
另外遇到既唔同種類既dm又多,每集既相遇都有唔同既故事,同pm都好相似,而且第1代畫風最讓人滿意(我指d 數碼暴龍)

第2代:
雖然故事情節係延續第1代,但最弊出左d所謂新野...數碼裝甲...本身昵樣既就有違第1代既常識,主角數量變少左,集數好似都少左...雖然係比第1集差,但憑住對dm既熱情,基本上都算係好睇既

第3代:
係我最唔知佢想點既一代...人同dm合體已經好9唔搭8了...架駛員渣高達咩==?
個劇情又有好多地方唔知佢想點...主角得番3個...想早d散場==?
主角條女隻獅子獸又比人插死左...成個第3代充積著唔少負面情緒,同第1,2代有好明顯分別

第4代:
實際上係將第2,3代既特徵group埋一齊,戰魂裝甲=數碼裝甲+人獸合體,雖然個邏輯都幾九唔搭八
因為主角一隻獸都冇,由頭到尾自己打,最大既盲點係對於由戰魂裝甲引申出黎既dm已經完全冇成長期,成熟期哥d劃分,但其實人型戰鬥力大概在成熟期左右甚至成熟期以下,獸型大概係完全體級數,其實幫他們劃分也沒關係,何必加以神化,含糊不清呢
但主角數量多左,同比較有活力,由人型玩到獸型,再搞戰魂合體,懷著拯救數碼版圖為目標到處冒險,總體黎講都幾好睇

第5代:
一句講曬,玩復古,玩帶獸喎,仲要一開始係亞古獸,仲唔係抄第1代? 數碼之魂哥d只不過做少少所謂新野出黎,其實內涵差唔多,最尾仲有究極體爆裂模式,可以理解為短暫爆seed既特殊能力,都係可以接受既範圍總,體黎講都幾好睇

第6代:
可能我年紀大左定唔知點...對於d新玩意真係冇乜好感...數碼大合體...米玩啦...想點呀...已經完全唔想追
pm都同樣出到第6代,但我中意pm多過dm了,已經,人地係就係每代都有少少變化,但實質上有好多第1代既設定係唔會隨便更改,所以pm game入面雖然有新野,但動漫睇起黎根本唔覺有變化,只係知佢不停出新pm,而且,不乏可愛同帥氣類型
回復

緊係第1喇, 阿古獸既味道
回復

除左最後個代唔鐘意,其他我都OK~~
回復

我覺得04係最有01嘅冒險FEEL!!!!
01>04>05>03>02>06
回復

01>03>04>02>05
第6代冇睇
第一代唔需要解釋,其實4代既劇情好過3代,不過紅連騎士加爆分,而且3代既劇情都好正,4代最有第1代既冒險feel,2代作為續集覺得一般般,當初1代結局,要分離個陣吹起美美頂帽個下真係好正,然而2代居然可以自由出入,感覺破壞左1代最後個結局
回復