打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題求助] 咩係近中機?

是咁的
睇post名重以為樓主真心膠 或者假膠串人
如果係新手既話 其實有段往事
g改之前既a-c八門場 都係拳剪禁反
防止屬性優勢 為左比大家可以係狹窄空間練下刀法劍法拳法 (可以射)
g改之後 拳剪禁反變左 近中禁反
舊玩家一睇就明
新玩家我地就話比你知
其實呢種玩法係港服獨有
就好似美服成日有黃地8人1v1只格鬥場 但鞭鉗衝咩都比用 連必殺都可以用(避格鬥 唔可以用必殺攻擊)
世間太多莫名其妙既事 三屬廢除左之後重有近中之分 其實只係習俗
回復 支持 反對

= =咁玩8門個陣注明要近中機....咁近中機即係咩?

我自己歸納為2點...

1. 3刀
2. 遠距

但而家d機咁多..好 ...
pkjoin2005 發表於 4-1-2015 19:20

八門一般都是 "只中近機, 禁遠反" 即是只可以用 近距、中距機, 因為機動反應快, 生存率比較高, 及禁止用反格機斷對方刀攻

八門當初因為SD的設定, 主要是在打日任及雙經時, 以短時間(358/258)內完場刷經刷G刷場數 (以前SD最後幾個level升level時要打夠一定場數才可以升level及沖ex)

而且八門主要是玩刀, 所以是禁遠距機, 雖然後來出的機體好多都喺假近/中機

1) 防止遠攻機武器屬性相剋屈血, 或錯手用倒地炮或三刀倒地害死隊友

2) 遠攻機龜埋一邊, 等於無咗一名隊友, 輸咗一半

3) 遠攻機多數機動唔夠, 噴氣唔夠拳機走, 一比人屈刀就好易gg

回復 支持 反對

八門一般都是 "只中近機, 禁遠反" 即是只可以用 近距、中距機, 因為機動反應快, 生存率比較高, 及禁止用 ...
dragoonkwok 發表於 18-1-2015 19:24

講太多藉口喇你
完全只係因為想玩拳機既人唔想比人剋屬 先會有咁既設定
呢個係偏向玩近戰既人既玩法 否則點解會禁反wor
就係想玩刀丫嘛

包機唔代表一定最慢 佢地可以跳跳虎
有d實彈包機更加係狹窄環境下好高爆發力
玩刀既人自然唔中意
回復 支持 反對