查看: 33761|回復: 3
收起左側

[綜合討論] [教學][港/台巨]裝完巨商開唔到Game解決方法

前言:
由於港巨/台巨要用Internet Explorer上官網 裝左巨商既ActiveX Control先著到Game (唔知邊條友諗埋d 屎橋出黎以為咁樣可以防止到外掛同多開 垃圾即係垃圾 阻人打機會比人燒____咖)
太多朋友換/洗完新機 開唔到Game 唔識搞 懶得續個教佢地 所以開Post
新玩既朋友 唔想比錢幫親私服既話 一定要收睇

Win8/8.1/10 用Internet Explorer開Game方法:

先講講Win10 default既Browser係Microsoft Edge

而唔係Internet Explorer

(勁多人以為Edge就係新版IE)

而Win8/8.1有個都係叫Internet Explorer既平板瀏覽器
用果個都係開唔到Game的

至於點解一定要用IE唔可以用其他Browser呢?
因為一定要IE 先裝到巨商既ActiveX Control
而ActiveX Control 係用黎開著隻Game的 (前言都講過)

講左一大堆野 如果一隻字都聽唔明 就唔好鬼理佢 照圖做就得

1. 先安裝好巨商

2. 入去 programfiles\playwith\Gersang -> Double click 一次Run.exe (比佢寫一次registry)

3. 如果佢彈左個Edge出黎 熄左佢就可以 我地唔要Edge

4. 去番桌面 我地要做個 捷徑 出黎 用IE上官網
    右 Click 桌面 -> 揀 新增 -> 再揀 捷徑

5. 如果你係玩港巨 就打
"C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe" www.hkgersang.com

台巨就打
"C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe" gersang.playwith.com.tw

-> 再 下一步

6. 個開名比佢 -> 再揀 完成

7. 桌面出現左個新既 IE 捷徑 我地要將佢轉樣 (可做可唔做)
右Click個 捷徑 -> 揀 內容

再揀 變更圖示

再揀 瀏覽

再去番頭先 programfiles\playwith\Gersang 入面搵番個叫做 run既icon檔 -> 再揀 開啟

再 確定 晒佢

8. Double Click個 捷徑 -> 就會開左個ie出黎

會見到下面有個Alert 話IE 自動阻止安裝巨商既ActiveX Control

9. 我地先唔理個Alert 去set野比佢過
去右上角 揀 工具

再揀 網際網絡選項

會彈左版野出黎 -> 揀 安全性 -> 再揀 自訂等級

拉落去搵呢兩個出黎 照圖咁set佢地做 提示

再揀 確定 -> 是 -> 確定

10. 番番出黎 就揀 重新整理

11. 登入自己隻acc -> 進入江湖 -> 玩得

評分

參與人數 3Bravo! +3 收起 理由
ccop12 + 1 神馬都是浮雲
淚無情 + 1 解決到問題
yykyyk0827 + 1 贊一個!

查看全部評分

回復

Chrome裝IE Tab 開 Game方法 (Win7/8/8.1/10適用)

其實所謂Chrome裝IE Tab開 Game 即係 係Chrome入面裝個Extension叫IE Tab
而IE Tab呢個Extension用黎比你係Chrome入面用番 IE 既 layout engine上巨商官網
令巨商既ActiveX Contorl都運作到

聽唔明唔緊要 睇圖照做就得咖啦

1. 用Chrome上google搵IE Tab

2. 將佢加到Chrome -> 新增Extension

3. 如果裝完IE Tab 個Chrome hang左係度 最簡單方法 重新開機就得

4. 用Chrome上番巨商官網 -> Click一下右上角IE Tab個Icon

5. 會跳到呢一版 見到佢Download左個ietabhelper.exe既野 -> 執行左佢就ok

6. 之後佢會番左去官網 你可能會見到呢個Error
其實係因為巨商個ActiveX Control張Security Cert過左期 所以比佢Block左

如果冇見到呢個Error 其實可以直接試下開Game

7. 如果見到頭先個Error 我地要去Set d野比佢過
去開始 -> 直接打 inetcpl.cpl -> Click一下開佢出黎

8. 之後會彈左呢版出黎 (其實同上高IE既做法一模一樣)
揀 安全性 -> 再揀 自訂等級

9. 拉落去搵呢兩個出黎 照圖咁set佢地做 提示

再揀 確定 -> 是 -> 確定

10. 之後我地要做既 就係將官網登入果版set以後都用IE Tab去開
番番去Chrome 將官網條Link Copy一次

再Click一下右上角既IE Tab Settings

Paste落去 -> 再Add

見到加左落去之後 -> 可以熄左版Setting Page

11. 重新整理一次巨商官網

12. 試下開Game

如果出現呢個ActiveX Error 即係話你岩岩裝好Game 但佢仲未寫Registry

咁你就要開一次Run.exe (其他同上高做法一鬼樣)
入去 programfiles\playwith\Gersang -> Double click 一次Run.exe (比佢寫一次registry)

如果佢彈左個Edge出黎 熄左佢就得

13. 最後開Game -> 完成

其實Firefox都有得用IE Tab開到Game 做法非常相似 有興趣自己試下
回復 支持 反對

勁有用呀XD
回復 支持 反對

有用 thanks
回復 支持 反對