查看: 1545|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

(不是笑話)板規改革咨詢

總覺得現在的板規殺氣過盛
所以我想對板規加點修改:
1.將POSTED的扣分由扣5分改為扣3分
2.將無意義回覆的扣分由扣5分改為扣3分
3.更大力的注意原創笑話,排除一堆無聊的冷笑話跟呃POST之類,全由5分起跳,10分止(當然,若被發覺是抄文的,則加以嚴懲)
4.舉報區的加分由現在的2分起跳加至3分,再按分量加重上去

以上的更改完全是為著減少違規可能性(舉報區的加分提升),以及增加原創笑話的數量(這是重點)
而希望作出的更改

現在想做的是咨詢各位的意見
若對是次的修改有任何意見(不管是贊成或是反對也可),言之成理有原因的或許加分作獎勵
所以請各位不要留手,提出你的寶貴意見吧!

P.S.此POST不是置頂,若然是任由它跌下去的,我不會太在乎的
回復

(dh我來探你了^^)

呃POST我覺得要由10分起跳 , 15分止

至於冷笑話...就要視乎有多冷或者有沒有涉及呃POST了...
回復 支持 反對

我覺得呃post既情況太常見,唔扣多d分起唔到阻嚇作用,同理應該將呃post既定義加大,好多人將人既回覆抄小小就當自己,我一d都睇唔順眼,同理冷笑話到真係要好好咁傾下,因為好多人比人話係冷笑話之後又會出黎回覆呃分,話我覺得好笑喎!!,而回post到又會令到好多人呃post,只係打冷笑話,無聊等字眼......
回復 支持 反對

Originally posted by 萬念皆寂 at 2006-9-18 19:03:
(dh我來探你了^^)

呃POST我覺得要由10分起跳 , 15分止

至於冷笑話...就要視乎有多冷或者有沒有涉及呃POST了...

(你跑了去之前也不跟我說一聲囧....)
Originally posted by 蝦蛟 at 2006-9-18 19:08:
我覺得呃post既情況太常見,唔扣多d分起唔到阻嚇作用,同理應該將呃post既定義加大,好多人將人既回覆抄小小就當自己,我一d都睇唔順眼,同理冷笑話到真係要好好咁傾下,因為好多人比人話係冷笑話之後又會出黎回覆呃分, ...

你說的問題其實我也留意到
不過擴大扣分範圍牽連極廣
扣分的分數方面亦需從長計議
因為若在半年前我也錯將扣分分數加到上10分
但犯的人連舊的多
長遠反而可能影響入場人數(?)

至於冷笑話又是另一問題......
回復 支持 反對

Originally posted by dh at 2006-9-18 19:15:

(你跑了去之前也不跟我說一聲囧....)

(我好像辭了很久...近來有個新的請辭申請區我才被提起...)

漏了一個...對於那些用不是無意義回覆,,,但是在不同主題回覆的
應該要狠扣...還有那些每日回覆多於8篇的會員...應該每個扣番5分或以上
回復 支持 反對

Originally posted by 萬念皆寂 at 2006-9-18 19:26:

(我好像辭了很久...近來有個新的請辭申請區我才被提起...)

漏了一個...對於那些用不是無意義回覆,,,但是在不同主題回覆的
應該要狠扣...還有那些每日回覆多於8篇的會員...應該每個扣番5分或以上

對呀對呀 =.= 就是忘了要說這點,有些會員好一個回覆就回哂所有帖子,係就係好長,但係次次都一樣 =.="
投訴呢d搞到我手都累......希望版主可以一次過扣哂佢回既分數再加一些罰則,應可打擊歪風.....
回復 支持 反對

我倒覺得唔應該分冷笑話同笑話
只要係笑話就可以了
唔好笑o既笑話都係笑話

倒不如扣o個d只會講以下之類o既人o既分...
好凍...
開緊冷氣?
著多件衫先
回復 支持 反對

Originally posted by Rabbit at 2006-9-18 21:41:
我倒覺得唔應該分冷笑話同笑話
只要係笑話就可以了
唔好笑o既笑話都係笑話

倒不如扣o個d只會講以下之類o既人o既分...
好凍...
開緊冷氣?
著多件衫先

但係我覺得因為樓主開左個冷笑話post先會比人係到呃到分,我認為應該治本就係將發放冷笑話既樓主重罰,佢唔再post呢d野出黎,d人點呃到分呢?
回復 支持 反對

我覺得呃分唔應該減止3分
維持係扣5-10分就得
同埋例出呃分既新定義,再將定義的加大例出每個定義既扣分程度
係新定義發出之後
應該有1-2個月我息應期
係第一次就先警告再呃就扣分
回復 支持 反對

dh兄你好-.-
======================
夜晚(即12點幾)果陣係冇乜人-.-
如果d人狂回覆就當洗版咁樣好唔公平,