查看: 4222|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[加分系列] 電影,電視及廣告對白收集區

每看完一套電影/電視劇
會否總覺有幾句很精警
能觸動你的金句
是否很想把這一句永遠留住
作日後警惕或反思或回憶?
今次活動就是想收集不同的金句
然後制一個金句錄
好讓各位路過本版
看看這個金句錄
能反思或回憶很多往日的事

是次活動很簡單
只要說出該金句出自哪個名作
如可以的話亦說出該金句出自誰口
最重要當然是該金句
除此之外,亦要注意以下事項

注意事項:
一)沒限制金句數量
二)重復的當然不會加分
三)金句將經幾位審判長判定該金句值加多少分
四)金句必須有意思,,不能為只因令人心刻而毫無意思
五)如有偽做 扣3分作懲罰
六)注意事項將隨時更改
七)本版版主擁有此活動一切的最終決策權

如有問題或不滿
請發短信給我
記緊別在這裡發表心聲

加新一項:
好笑既都接受
不過一定要有頭有尾
吾好好似之前果d咩"波吾係甘踢"
"you jump i jump"甘
無睇過完全吾知點解
回復

四)金句必須有意思
5個也不見有意思
回復 支持 反對

唔記得周星星邊套

曾經有碗熱辣辣既牛肉面擺係我面前 但係我冇去珍惜 等佢凍左先黎後悔 塵世間最痛苦既莫過於此

掂呀..........

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
j32738 + 2 說出那套加多1分

查看全部評分

回復 支持 反對

我知...係咩西遊記 月光寶盒

評分

參與人數 1樂點 -3 收起 理由
j32738 -3 呃Post/無意義內容

查看全部評分

回復 支持 反對

棟x神探
若要人不知
唔好咁低B
唔知邊套
我好肚痛呀
唔知係咪空肚食早餐

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
j32738 + 2

查看全部評分

回復 支持 反對

奸人堅:女人過左60斤 男女授授不親

回復 支持 反對

回復 #6 薯西b 的帖子

金句並不見有意思,只是搞笑
回復 支持 反對

如果要係呢份愛情加上一個期限,我希望係------1萬年
星爺,西遊記
-------------------------------------------------------------------------
曾經有一份至真既愛情擺係我面前,但係我冇去珍惜,到冇左既時候先至後悔莫及,塵世間最痛苦莫過於此
星爺,西遊記
-------------------------------------------------------------------------
相仕話我條命係[一將攻城萬骨"乎" 一百蚊可以叫4個北姑]
精裝追女仔2004---曾志偉
相仕話我條命係[唔賭唔知時運高,唔滾唔知身體好]
大丈夫---曾志偉
無情的眼神會帶比人傷害,所以我學會看有善的眼神
1升眼淚---澤尻
雖然我無法盡情奔跑,也許我只能慢慢走,不過這世界上一定有我能做的事
1升眼淚-----亞也
做一個人人都需要你ge人,唔好做一個多你一個唔多,小你一個更好ge人
至尊無賴(個個肥仔)
香港篇地黃金,但係黃金下面埋左好多屍骸 ,你係睇唔到嫁
雀聖---13飛
不是因為 "有" 才相信,而是因為 "相信" 才變成真的!
野豬大改造 ---訓導主任
我只能改變你的外表,內心的改變就要妳靠自己了
愛情魔髮師-----爾奇
若是悔恨就用自己的力量來解決。不依賴任何人,靠自己的力量。
女王的教室
只要笑一笑,沒什麼事情過不了        
王心凌       微笑Pasta
出黎行 預左要還
坤叔 無間道2
應該話系一個唏噓嘅豬肉佬
國產凌凌漆 星爺
我何嘗唔系一個坎坷嘅賣菜仔
國產凌凌漆 聞西

評分

參與人數 1樂點 +14 收起 理由
j32738 + 14 7句有意思

查看全部評分

回復 支持 反對

真多~大部份也有意思
回復 支持 反對

真愛..不會被遺忘
王子變青蛙
------------------------------------------
相信會比較幸福
王子變青蛙
------------------------------------------
我討厭你.連1個比我忘記你ge機會都唔比我
王子變青蛙
幸福係1種信仰
星apple樂園
男人靠食 女人靠睡 不食不睡馬上報廢(國語)
我猜我猜我猜猜猜 吳宗憲
(國語)
男人不醉,女人沒小費
女人不醉,男人沒機會
男女不醉,飯店沒人睡
吳宗憲
徵笑是最好的化妝品
吳宗憲
我收藏的是你所有的回億
吳宗憲-媾女用
中藥ge好處 就算e你唔好都食你唔死
合約情人
成功的大門已為你打開  只是看你要不要進去
愛情魔髮師

評分

參與人數 1樂點 +6 收起 理由
j32738 + 6 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對