查看: 4946|回復: 49
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 威廉時空心得(單通成功已更新5線)

如果你系單純用外掛刷寶或已成功單通可以無視下面內容....

本人sniper單打...已打到納斯德之王....威廉唔似有點人講既咁難....只要抓好BOSS既弱點同埋有點點既耐心....

進入正題(本pose重點sniper..其他職業可以參考)

第一條線
基本全部BOSS都系送錢送寶物...直接殺就得...

第二條線
開始有2只以上既BOSS出現...要注意走位...具體情況會講到...其他一律拖成2BOSS一直線狂射就OK....

2-1~2-3 & 2-5:唔好太靠近,拉成2只一直線系咁打就OK
2-4:小心班德斯既補血同埋距個special attack,就OK...见到個天一黑就即刻向距後面跳
2-6:唯一要注意飛彈同激光,激光放之前距會講句野...跑到距後面好易就避開...飛彈用花瓣之舞避開就OK...時機系距2只手一伸果時...或者直接跑開又得...其他飛彈怪同理...

第三條線

3-1:全部引到中間條坑到....之後就開始大屠殺=v=~~~
3-2:多利用地形優勢,例如話塊木下邊..可以成功避開閃電...要注意放閃電果時第一條電落完即刻用花瓣之舞或者跑開原來位置可以避開閃電..BOSS一變黑就即刻跑開...唔好繼續打...唔系會死得好慘...
3-3:好簡單..基本同第一隻差唔多....注意好走位就得
3-4:  同2...注意引到中间条坑度
3-5:主技能跟蹤彈,火球,火柱,火牆。跟蹤彈同飛彈,不過小心撞到其他BOSS,火球跳開就OK,基本唔會中,火柱只要利用好地形,系轉彎位外面射距,距多數就放空氣,火牆唔埋身或者太近都唔會中,注意如果唔熟练一隻一隻打...引多後果自負...

第四條線

4-1:地形!一般可以安心打既位就系最邊邊,BOSS一變黑或者埋身就跳上去,基本可以0傷就解決既BOSS
4-2:都系地形,同4-1,不過要注意沖打,沖打前會有個姿勢,即刻向后跑就OK,前提系同BOSS隔遠點。
4-3:本線最簡單BOSS,唔好埋身同注意距變黑就OK
4-4:  新BOSS,不過其實都唔難,不過要開始注意BOSS MP,MP一滿距會即刻放激光,差唔多滿果時就要拉好2個BOSS,射中真系無比舒暢,平臺最高亦要注意,BOSS會失驚無神放劍,不過都有動作,看到即刻落來就好,變黑既話距會用衝鋒,果時就要選擇最高平臺來避開,盾防果陣最好唔好打距或者從後面打唔系距MP會來得好快。
4-5:新BOSS2號,第一次打好似好難,其實比第一隻中簡單,距來來去去得3招,啪地,飛石,心口碎大石!?多用最高位避開輕鬆KO, 切記唔好埋身,近身都系會死得好慘

第5條線

難度相比前4條大幅上升,暫時未試過任何一隻BOSS無傷,除左雷文,污染礦工,複製雷文數量有增加,其他同以前出邊一樣。
5-1:雷文*3,話難唔算難,系5-5既簡單版,輸出位系中間坑度2邊,引過來引過去,總之2邊跳可以輕鬆解決,不過要注意唔好跳到雷文堆,唔系既話.....
5-2:污染轉頭*3,一開始覺得勁難,不過刷到後面發覺有簡單過既方法,代價系時間。一隻一隻清,一開頭果只引距到左邊平臺下面,射距+大絕秒殺距之後2只基本好好清,呢關最主要都系企位,千祈唔好去中間打就系啦..對自己走位同身法(輕功!?)有信心既人可以嘗試拉2只以上,同樣打法即可,可以減少時間。
5-3:送血關,速清炮臺+導彈坑,之後慢慢吸啦......總之呢關一定要保證好HP同MP去下一關(最好滿)
5-4:冰火雙子,以前刷級果時覺得呢關勁煩.成日霸體衝過來不單止中要高攻..其實距有個致命缺點,血少+從高處落來有硬直時間,只要不斷引距地一上一落(人上平臺落平臺)可以好輕鬆搞掂距地,同時注意好距地MP量,一滿即刻上平臺輕鬆避開。
5-5:個人覺得威廉最難一關,特別對於劍來講,暫時唔講劍,弓要有強走位同躲避,千祈唔好貪心射多2野,有幾次滿血直接比距地連到死,總之呢關沒乜太好建議同容易點既打法,系考驗個人能力既一關
5-6:終於到啦....呢關同外面一樣,相信有好多人有比我更好既辦法,唔難,真系唔難,不過連續打左半個鐘,唔少人都會鬆懈或者緊張,同埋好想快點過,切記,平常心(好幾次就系貪心造成今日先通),唯一要講,小怪一定要清,唔清既話真系會煩到你想殺人(好幾次比怪仔+BOSS COMBO秒殺)。

以上本人一點心得,基本中系靠自己,多走位,注意拉怪,看怪MP,多去打其實你就會覺得唔系好難
如果有任何錯誤歡迎指點

今日終於通關...多謝咁多看本pose同支持既人,同時更新下通關記錄

附上本人進度,裝備為武器40+6究極雙闇弓,車手手套同28名家一套   

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
jasonsjps + 8 原創內容

查看全部評分

回復

強!!!差d單通
第1個回XD
頭香我到了
回復 支持 反對

這是神來的嗎...
回復 支持 反對

係天神= =
神中的神 lol
回復 支持 反對

回復 支持 反對

劍要通關睇黎好有難度.....
霸體太多 囧
回復 支持 反對

想請問一下點引開3-5果d王
(話說小弟自己一個劍去打次次都係去到le關就比佢地sm死..)
回復 支持 反對

我得29lv,1個打既時候好多時都會o係2-4死,點先可以打到遠d,打到3-1我就好開心架la
回復 支持 反對

強人是你€
回復 支持 反對

其實真系唔算話好難...你地單打多幾盤抓好規律其實第五條線前都好EASY....
回復 支持 反對