打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] [轉自巴哈] 艾索德<>魔騎配點心得(另新增圖中)

小弟第一次分享心得,如果有什麼錯誤,敬請原諒!

在我15等的時候,也曾猶豫到底轉魔劍還是巨劍,但最後還是選了魔劍。因為一般遊戲的劍士也是用物理攻擊的,而這此卻有魔法攻擊的劍士,所以覺得好新奇,嘗試一下!

~~~~~~轉職前的點法:~~~~~~

攻擊技能:

反擊:lv1
(被逼= =,在初期尚算實用,把怪物打倒,他們出(!)時,馬上用反擊)

斜劈斬:lv5
(耗魔低,攻擊力高,是唯一的物理攻擊技能,就眼看比風之痕高攻一點,值得點滿)

烈焰斬:lv5
(真烈焰斬的前置技能,耗魔200,可以用作清小怪)

真烈焰斬:lv5
(攻擊力極高,打王必備,可以配合覺醒及魔力導言,一招殺王不是難事)

腳踢:lv1
(連段必備技能,能降低擊倒值。不建議把他點高,因為點高只會增加氾圍)

被動技能:

初級物理防禦修練:lv5
(只有4個格,點太多攻擊技能沒有用)

初級腕力修練:lv5
(只有4個格,點太多攻擊技能沒有用,物攻對魔騎同樣重要)

初級魔法防禦修練:lv5

初級魔力修練:lv5

輔助技能:

魔力導言:lv3
(我選擇導言而不選擇契約的原因,之前有大大曾經解釋,因為契約時間過短,耗魔過大,而且魔力導言只需70mp,打小怪也可以使用)

(以上剛好用了40sp)

~~~~~~轉職後的點法:~~~~~~

攻擊技能:

風之痕:lv5
(清怪必備)

狂野之風:lv5
(烈刃風暴的前置技能,用來打怪也不錯)

烈刃風暴:lv5
(攻擊力極高,打王/pvp必備)

被動技能:

中級魔力修練:lv5
(必點)

熱火信念:lv5
(必點)
強韌信念:lv5
(必點)

(以上用了70sp)

到我既意見(唔係巴哈既意見): 腳踢又可以轉成5lv 但係斜劈斬就要轉成1lv

我就照返巴哈既意見~^_^
回復

(風之痕:lv5
烈刃風暴:lv5)
斜劈斬比風之痕高攻-__-...
真烈好用過烈刃風暴...
烈刃風暴5SP很浪費....
回復 支持 反對

(風之痕:lv5
烈刃風暴:lv5)
斜劈斬比風之痕高攻-__-...
真烈好用過烈刃風暴...
烈刃風暴5SP很浪費.... ...
decorate 發表於 11-4-2010 12:37

我係轉帖個個人- -"" ~~唔係發帖個個人.....

咁我想問下 唔通轉左職乜主要技都唔用 orz"~|||
回復 支持 反對

我係轉帖個個人- -"" ~~唔係發帖個個人.....

咁我想問下 唔通轉左職乜主要技都唔用 orz"~||| ...
rickyrickyhin 發表於 11-4-2010 15:47

腳踢lv5同lv1既分別唔係範圍 , 係擊倒值 , 請點滿
回復 支持 反對

腳踢lv5同lv1既分別唔係範圍 , 係擊倒值 , 請點滿
ZIIN-3-!! 發表於 20-4-2010 10:14

比人參考下姐~

同埋多謝你意見~
回復 支持 反對