收起左側

拳術討論區

原帖由 ︶﹏︶ 於 2007-7-2 10:15 發表
我想問 我而家個拳本來一開始想拳法雙修 但係加d點唔係好岩 搞到而家28lv力唔夠多 心又少 咁我應該點加點 = =  另外果日見到明少你出火真技 想知你點配點同咩裝 令到拳又勁 法又勁 = = 仲有 想問下 戒指對內功大 ...

回: ^ _ ^,你好!

o下! 你見過我??
你叫什麼名(遊戲內)??

我的裝備就是 ----> 用34LV火介2只,加水頸項1個,介子對內功影響可以話差100-200 HP。
故此我覺得被動技層和心脈,影響會比較大。

拳武方面,我用的是 33LV的,有強擊 and 有強攻的。
就是如此了。
回復 支持 反對

原帖由 明智傑 於 2007-7-3 13:21 發表

回: ^ _ ^,你好!

o下! 你見過我??
你叫什麼名(遊戲內)??

我的裝備就是 ----> 用34LV火介2只,加水頸項1個,介子對內功影響可以話差100-200 HP。
故此我覺得被動技層和心脈,影響會 ...

你既配點其實係唔係法師型配點? @o@
回復 支持 反對

強烈建議各位新手拳
不要學少林和吹心
雖然感覺上好帥  因為不多人有(見過版主大大  多少受過版主影響因想5真拳)
但真了以後給我的感覺就是浪費時間

少林的確暈率好高  但實用方面   完全不足
除了PK有用外(PK時被人雪燕一樣廢了)
升LV/打王/團戰   各方面的實用度亦明顯有不足之處
我真了少林 除了PK偶而會用外   的確完全把這技能忽略了
少林又是有點難升的技能   實用度又不大    的確有點浪費時間

到吹心了
實用方面真的令人有點失望
不論PK/團戰/升LV  各方面的實用度都太低
無錯  吹心是最高攻的技能   [但]
只是拳技中的最高攻技能喔
永遠也沒有刀手/槍手的高攻
亦是拳技中最難升的技能喔
不要浪費這麼多的時間去升這技能了....

當然  這只是建議   是以過來人身份的建議
倒不如升風雷吧
破了雪燕後野球與少林失效的方法

最後給一個忠告給大家
暈技的重點 不是高攻  是暈率和實用性
只要暈到便是了
反正暈了後任你魚辱

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
明智傑 + 2 很好的意見,加以鼓勵!

查看全部評分

回復 支持 反對

TMr講得唔錯= =,
我係一個小時間之內睇文,當中就想想下學4招拳枝(我係拳手,學左2招拳枝)
但係樓上咁講右有道理
其實我想問一樣野,大枝都有野球啦,用摧心做咩??
請版主大大回答吧,囧
回復 支持 反對

原帖由 來去無蹤KY~ 於 2007-7-15 10:32 發表
TMr講得唔錯= =,
我係一個小時間之內睇文,當中就想想下學4招拳枝(我係拳手,學左2招拳枝)
但係樓上咁講右有道理
其實我想問一樣野,大枝都有野球啦,用摧心做咩??
請版主大大回答吧,囧

回: 來去無蹤,你好!

TMr 的確說明了 新手 所選擇的 拳技!!
我也十分認同。

回你所發問的問題,拳技 大範圍技 有 2 招,1是 野球 ,2是 分根。

說回摧心睡眠這一招,為何要學呢??

好簡單回答你,假如是一個 正宗拳手[帶重力量型] ,有機會學的拳你會5選擇嗎??

個人來說,我一定盡學,也5招學5招,有10招學10招。
拳手哦!!記住你是拳手,假如只學2-3招的話,並不是不可行。
但當你完左or真左後,你會點??
應是無方向的只用這2-3招去玩!!無人話5可以只用2-3招去玩,只係玩來玩去也是2-3招囉!!

另一重點,就是為何用辛辛苦苦所打回來的被動拳層,局限用於自己的2-3招呢??
30被動拳完,用來玩2-3招,會否有點浪費!! [ 本人一定 5會 囉!! ]

每一招所持的招式,一定有其所用,不然出來做什麼呢??
辛苦!覺得無用處的,覺得浪費時間,那你有自由選擇不要修學。

本人 修 5 招拳,就是不想放過 拳的 每一招 華麗 唔浪費 被動"拳"層 的方向去設想。
難度升完拳被動完後,改行用 刀 用 槍??
用刀用槍時,你又咪係要用技點,又咪係要慢慢將刀招槍招 升上去。

浪唔浪費時間,好在乎 閣下 所想了。

我修 足 20 招 武功,也是想可玩 出 ----> 多完化的組合。

PS: 看完後,覺得有所偏激,本人在此向大家 SAY SORRY !

回復 支持 反對

多謝版主大大的回答,囧
那我想問問,大大係咪只係玩死拳架==?

"難度升完拳被動完後,改行用 刀 用 槍??
用刀用槍時,你又咪係要用技點,又咪係要慢慢將刀招槍招 升上去。"

那大大有冇用個拳手玩其他 "積"?法c既枝,我看過了,
那麼我想學哂冰1,2,3 ,可是我本心既心脈唔係高,2x?
那用戒或,枝點推高佢行嗎?

照之前這樣說,小林比人冰一冰就冇,個陣我就可以用冰去冰番人,
這就係我既慨念

請大大比比意見吧,謝謝
回復 支持 反對

原帖由 來去無蹤KY~ 於 2007-7-16 20:42 發表
多謝版主大大的回答,囧

用刀用槍時,你又咪係要用技點,又咪係要慢慢將刀招槍招 升上去。"

那大大有冇用個拳手玩其他 " ...

被人雪燕後你雪燕番人家
講到底  真少林一樣冇用武之地.......- -

至於版主的話是否有點自雙矛盾
帶力量.....老實說  版主大大有5真拳
但現在你是否真的完完全全發揮出來了?
你曾說你是冇力量拳手......那現在給我的感覺就是你已變成一位法師而不是拳手
你現在升級打王都是用拳嗎?
回復 支持 反對

原帖由 來去無蹤KY~ 於 2007-7-16 20:42 發表
多謝版主大大的回答,囧

那大大有冇用個拳手玩其他 " ...

如果咁玩 咁就要用法師配點 買d高攻拳 高攻護手黎幫補攻擊力 咁就可以做過拳法雙修
回復 支持 反對

原帖由 T.M.R 於 2007-7-17 03:44 發表

被人雪燕後你雪燕番人家
講到底  真少林一樣冇用武之地.......- -

至於版主的話是否有點自雙矛盾
帶力量.....老實說  版主大大有5真拳
但現在你是否真的完完全全發揮出來了?
你曾說你是冇力量拳手.... ...

回:TMR,你好!

假如,是一個新人,打算只玩拳為終身職業的話,想全力 or 帶重力的話,
個人意見務必學多數招拳技,避免浪費了你所辛苦打回來加上去的"被動拳"。

假如,你只打算用拳的招式"暈"技玩玩而已的話,
你所說的,本人完全認同,單單學果1-2招就好足夠。

本人,好清楚自己方向,玩法多姿多彩,完全無矛盾:

本人一點力量也沒加過,要外功拳高攻,就用鞋的特性(強力=22),
用33護手(強攻=54to57),用拳武33+6(強攻57),咁你估下我現在有幾多攻??[答案是勁低攻! ><"]
假如資金容許的話,用帶力面具/力符/金剛.....又可以清到咩怪呢??
我回想當時苦練[分根]這招,日打夜打洞庭果D綠色蛇,2-3下一打堆!!<----無記錯的話!!
去南廲打果D肥佬(紫色/綠色),一破魂後,2-3下少林or如封or摧心 完事。
PK方面:拳手同刀手一樣,弱點在少遠距離的技,凡被冰定住,只有隨機應戰,
所以走位係十分之重要,比武時你是身處在一個正方格內,怕被人屈,咁我教埋你,
比武倒數時站在正中間,不用理會對方的四處走位,對方用第一招冰時,你只需要用近身招。
咁真係比冰住時,你可能已經在有距離的環境下用拳的所以招式。當然還有好多因數影響的,例如:
輕功符。......所以一講起比武,真的勁好玩,用盡你的思維。本人十分鐘意。
打王時,本人會用拳武接法技一起打的,例如 單對單 時,用如封+法 OR 少林+法 OR 摧心+法,
摧心加法要小心,5夠血防底吐納補得少,不見意,話到晒也是5下,時間長。
但個人喜歡用少林+法 去打。如遇有細王時,就 野球+法 OR 分根+法 ...了。

另外,升級方面,同樣地,多姿多彩,用法升又得,用拳升亦得,用暗升亦得。
當然看你本人選擇什麼怪來升了。
現在的我,身處嵩山,根本上用暗+法去打,因為本人的敏面具/敏符...等,還有好多2小時未清貨。
再打高DLV怪,例如去少林,就用拳+法打了,講到這裡,你都可知道一點就是,要加法去打。
因為怪無屬性防,加速清怪。

5招拳招,對本人來講,可說是 ..... 玩得精彩,練得有價!!
如何發揮 5 招拳的 武功,在乎你自己如果玩法!!

最後補充:
墨香這遊戲吸引人之處,就是無職業限制,你想點玩就點玩。

歡迎同級,與我比武,大家指點指點一下。

回復 支持 反對

照版主大大所說,冇加力同敏?
那真係幾似法c,因為法c佢只會加心眽,體質. (右因為佢冇加力或敏,玩咩武都唔會哂d 屬性點)
大多數拳手都會加力,100以上,樓主這樣說的話,同法c差不多吧...
回復 支持 反對